Eveniment

Creşterea PIB din T1 nu poate fi interpretată ca o revenire de durată

Foto Shutterstock

Autor: Iulian Anghel

28.05.2013, 20:24 322

Evoluţia PIB în T1 din 2013 (plus 2,1% pe serie brută şi 1,4% pe serie ajustată sezonier), revizuirea în creştere a Produsului Intern Brut în 2012 (+0,7% comparativ cu estimarea anterioară de +0,3%) şi o posibilă influenţă pozitivă a producţiei agricole în trimestrele următoare oferă perspectiva unor creşteri economice în anul curent peste estimări (+1,6% este creşterea prognozată pe care se fundamentează legea bugetului). Cu toate acestea dinamica PIB în T1 este dificil de interpretat ca fiind începutul unei reveniri de durată, susţine Consiliul Fiscal în opinia cu privire la Strategia fiscal-bugetară 2014-2016.

Consiliul Fiscal (autoritate independentă care funcţionează în baza legii responsabilităţii fiscal-bugetare şi îşi exprimă punctul de vedere asupra activităţii Guvernului şi a Parlamentului în cadrul procesului de elaborare şi derulare a politicilor fiscal- bugetare) a publicat ieri opinia cu privire la Strategia fiscal-bugetară 2014-2016 în care arată că, deşi semnele începutului de an în privinţa evoluţiei economiei sunt bune, acestea nu pot fi cu dificultate interpretate ca fiind semnele unei reveniri de durată a creşterii economice.

Datele Institutului Naţional de Statistică publicate la jumătatea lunii arată că PIB a crescut în trimestrul întâi din 2013 cu 2,1% pe serie brută, faţă de ace­eaşi perioadă a anului trecut, ritm dublu faţă de aştep­tările ana­liştilor, care estimau o evoluţie de +1%. Analiştii au început să-şi modifice estimările de creştere în 2013 spre 2%, dar Consiliul Fiscal rămâne prudent: „Dinamica PIB la nivelul trimestrului întâi este dificil de interpretat ca fiind începutul unei reveniri de durată a creşterii economice, în condiţiile în care indicatorii pe termen scurt oferă încă semne contradictorii: contracţia importurilor în condiţii de apreciere reală a cursului de schimb indică mai degrabă o evoluţie slabă a cererii agregate, dinamica creditării bancare rămâne în teritoriu negativ, iar accelerarea dinamicii trimestriale a vânzărilor cu amănuntul în primul trimestru a avut loc în condiţiile unei traiectorii lunare care sugerează o decelerare la nivelul trimestrului următor (efect de propagare negativ). În plus, evoluţia PIB excluzând agricultura (o măsură mai puţin volatilă a evoluţiei activităţii economice) indică o decelerare a activităţii economice în T1 din acest an, creşterea trimestrială a acestui agregat fiind cea mai mică din ultimele cinci trimestre.“

De asemenea arată Consiliul, problemele structurale ale zonei euro, principalului partener comercial al României, sunt încă departe de fi rezolvate şi reprezintă o sursă importantă de incertitudine pe întreg orizontul de prognoză.

Consiliul arată ca traiectoria ascendentă a creşterii economice este condiţionată pe termen mediu şi lung atât de o performanţă mai bună în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene cât şi de continuarea reformelor structurale în economie.

Consiliul Fiscal spune că nu are obiecţii majore asupra cadrului macroeconomic utilizat în Strategia fiscal-bugetară  2014- 2016 pe care îl consideră ca fiind realist din perspectiva setului de informaţii de la acest moment. Ţinta de reducere a deficitului bugetar în viitor - 1,8% din PIB în 2014 şi în 2015 şi reducerea acestuia cu 0,2 puncte procentuale din PIB în anul 2015 (la 1,6% din PIB), este apreciată drept pozitivă.

În privinţa intenţiei de reducere a poverii fiscale enunţată ca intenţie în Strategia fiscal-bugetară 2014-2016, Consiliul Fiscal îndeamnă la prudenţă pentru că golurile rezultate la buget trebuie completate din alte surse de venit sau din creşterea veniturilor din sursele existente.

 

Temerile Consiliului Fiscal

  • Contracţia importurilor în T1 în condiţii de apreciere reală a cursului de schimb indică mai degrabă o evoluţie slabă a cererii agregate.

  • Dinamica creditării bancare rămâne în teritoriu negativ.

  • Accelerarea dinamicii trimestriale a vânzărilor cu amănuntul în T1 a avut loc în condiţiile unei traiectorii lunare care sugerează o decelerare la nivelul trimestrului următor.

  • Evoluţia PIB excluzând agricultura (o măsură mai puţin volatilă a evoluţiei activităţii economice) indică o decelerare a activităţii economice în T1 din 2013 din acest an, creşterea trimestrială a acestui agregat fiind cea mai mică din ultimele cinci trimestre.

  • Problemele structurale ale zonei euro sunt departe de a fi rezolvate şi reprezintă o sursă importantă de incertitudine.

Acest articol a aparut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 29.05.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO