Eveniment

Creşterea preţului la energie şi tensiunile externe, explicaţiile pentru căderea industriei în iunie

Creşterea preţului la energie şi tensiunile externe,...

Autor: Răzvan Botea

16.08.2019, 00:07 857

Tensiunile globale îşi fac resimită prezenta şi pe piaţa internă, unde în iunie producţia industrială s-a restrâns cu 6,6%, iar exporturile au scăzut cu 5,5%.

„În zona în care lucrăm noi - bioplasticele – lucrurile «duduie». Dar este clar că, dată fiind căderea din Europa, începând cu Germania, sentimentul de afaceri are de suferit. Toată lumea stă să vadă încotro o iau lucrurile. Este un sentiment general de teamă“, spune Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie, afirmă la rândul său că factorilor externi li se adaugă şi factorii interni: „Căderea este explicabilă. Există tensiuni comerciale la nivel global care se răsfrâng asupra industriei din Uniunea Europeană şi, fireşte, ne afectează. Ca factor intern, creşterea costurilor de producţie, cu energia în special, este elementul care a contribuit la căderea industriei“. Contracţia din producţia industrială consemnată de Statistică se resimte şi la nivelul jucătorilor din piaţă. Marton Geza Roth, directorul general Elmas Braşov, companie producătoare de echipamente de ridicat, a spus că în piaţa domestică se resimte o scădere a comenzilor noi, însă compania sa a compensat prin partea de servisare şi mentenanţă, dar şi prin penetrarea mai multor pieţe noneuropene cum ar fi Iordania, Dubai, Australia sau ţări din America de Sud.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO