Eveniment

Creşterea TVA a ridicat veniturile bugetare în iulie cu 7,5%

Creşterea TVA a ridicat veniturile bugetare în iulie cu 7,5%
29.08.2010, 23:57 98

Decizia de majorarea a TVA la 24% şi creşterea accizelor audeterminat o creştere a veniturilor bugetare în iulie cu 7,5% faţăde aceeaşi lună de anul trecut, la 16 mld. lei, continuând tendinţaascendentă a încasărilor din iunie.În urma acestei evoluţii,veniturile colectate la bugetul general au ajuns după şapte luni înteritoriul pozitiv pentru prima dată în acest an, la 93,3 mld. lei,cu 1,2% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Analiştii BCR remarcă majorarea cu 17% a încasărilor din TVA iuliela iulie, estimând că în lunile următoare sunt de aşteptat maimulte efecte pozitive de pe urma creşterii cotei la 24%.
TVA aduce cei mai mulţi bani la bugetul de stat, fiind a douaresursă pentru bugetul general, după contribuţiile sociale. Îniulie, încasările din TVA au ajuns la 3,2 mld. lei, iar sumeleadunate la buget din accize au urcat cu 36,2%, la 2 mld. lei. Peansamblul primelor şapte luni din acest an, TVA şi accizele au adusla buget 19,6 mld lei, respectiv 9,09 mld. lei.
"Creşterea veniturilor din accize pe primele şapte luni dovedeştecă lupta împotriva evaziunii fiscale în domeniul alcoolului şitutunului s-a intensificat", este de părere Eugen Sinca, analist alBCR.

Sumele aduse la buget de TVA au crescut în iulie pentru a doua lunăconsecutiv, după ce în iunie s-a înregistrat o majorare cu 18% faţăde iunie 2009. Iunie şi iulie nu sunt însă singurele luni din acestan când încasările din TVA au fost pe plus faţă de aceaşi perioadădin 2009. Creşterea vânzărilor din comerţ în perioada Paştelui aadus încasările din TVA pe luna martie în teritoriul pozitiv,majorarea de atunci fiind de peste 15%.
Evoluţia din iunie a fost considerată de analişti conjucturală,fiind în principal o consecinţă a anunţului făcut de autorităţireferitor la creşterea TVA-ului, care a determinat o majorare avânzărilor înainte de scumpirea produselor. Cifra din iunie privindîncasările din TVA a venit şi în contextul îmbunătăţiriiactivităţii economice în al doilea trimestru.
Majorarea TVA antrenează creşterea preţurilor şi reducereavânzărilor, cu impact final asupra încasărilor bugetare. Efectuldepinde însă şi de strategia producătorilor şi comercianţilor, dacăaceştia vor prefera să vândă mai mult, dar cu un câştig mai mic,decât să rămână cu produsele pe raft.

Ministerul Finanţelor subliniază creşterea încasărilor din TVA diniunie şi iulie, susţinând totuşi că influenţa din majorarea coteide la 19% la 24% urmează a se reflecta începând cu luna august.Rămâne de văzut dacă până la sfârşitul anului Finanţele vor reuşisă colecteze plusul de circa 1 mld. de euro aşteptat din creştereaTVA.
"Chiar dacă TVA a fost majorată la 24%, veniturile din TVA sesituează sub nivelul celor de anul trecut, deşi o îmbunătăţire afost vizibilă, rata anuală crescând de la -3,7% în prima jumătate aanului la -0,8% în primele şapte luni", a comentat NicolaieChideşciuc, economistul-şef al ING Bank.
În ceea ce priveşte veniturile din accize, Finanţele explicăcreşterea prin majorarea nivelului aplicat de la 1 ianuarie 2010, acursului mediu leu/euro luat în calcul la plata accizelor pentruanul 2010, precum şi prin creşterea cuantumului accizei la uneleproduse.
Din contribuţiile sociale, au ajuns la buget în iulie 4,2 mld. delei, în scădere cu 6,6% faţă de aceeaşi lună din 2009. Şiîncasările din impozitul pe profit şi pe venit au rămas pe minuscomparativ cu luna iulie de anul trecut.

Mai cresc arieratele?
Deficitul bugetar a ajuns după primele şapte luni ale anului la 20mld. lei, echivalentul a 3,9% din PIB, după ce a urcat în iulie cuaproape 2 mld. lei.
"Cifra indică o slăbiciune deoarece semnalează o colectare modestăa veniturilor şi volume în creştere ale arieratelor. Ultimul aspecte justificat prin emisiuni de titluri de stat sub nivelurileanunţate în luna iulie şi de cerinţa FMI de la începutul acesteiluni ca Ministerul Finanţelor să plătească arierate în valoare de 2mld. lei", a mai spus Chideşciuc.
El consideră că situaţia actuală a deficitului bugetar este maiprecară decât o arată cifra de 3,9% din PIB. "Mai mult, menţinereanivelul cheltuielilor sub cel agreat cu FMI şi în corelaţie cuţinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB poate fi realizată creândîn continuare arierate deoarece ţinta este stabilită potrivitmetodologiei FMI."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO