Eveniment

Criza de la Roşia Montană: nivelul apei în lacul Tăul Mare, scăzut cu peste 5 metri recomandaţi

Criza de la Roşia Montană: nivelul apei în lacul Tăul...

Autor: Andreea Tobias

08.10.2022, 13:30 61

Nivelul apei în lacul Tăul Mare – Roşia Montană a scăzut cu peste 5 metri recomandaţi de specialişti în urma operaţiunilor desfăşurate de pompieri.

„După mai bine de 6 zile de muncă neîntreruptă , în condiţii foarte dificile, s-a reuşit scăderea cotei lacului de acumulure cu peste 5 metri recomandaţi de specialişti. Munca asidua a tuturor celor implicaţi nu a fost în zadar astfel că locuitorii din Roşia Montană s-au putut întoarce la casele lor in siguranţă”, anunţă, sâmbătă, ISU Alba.

Primarul comunei Roşia Montană a semnalat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare. Ca urmare, autorităţile au emis mai multe mesaje RO-Alert.

Luni, ISU Alba informa că în locuinţele din zona în pericol de inundaţii locuiesc un total de 268 persoane, din care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea şi 5 persoane au fost evacuate în internatul şcolar de la liceul din Abrud.

Potrivit Administraţiei Naţionale Apele Române, ultima expertizare a barajului Tăul Mare, aparţinând Primăriei Roşia Montană, judeţul Alba, a fost făcută în anul 2019 de un expert certificat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru evaluarea stării de siguranţă în exploatare a barajelor şi are o valabilitate de 5 ani, până în anul 2024.

Acumularea Tăul Mare este încadrată în categoria C de importanţă şi în prezent are ca rol principal activităţi de pescuit sportiv şi agrement.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO