• Leu / EUR4.8793
  • Leu / GBP5.7839
  • Leu / USD4.8008
Eveniment

Criză în Japonia: Electricitatea ar putea fi oprită din cauza unui cutremur masiv care a afectat mai multe centrale electrice. Economisirea energiei este singura soluţie

Criză în Japonia: Electricitatea ar putea fi oprită din cauza unui cutremur masiv care a afectat mai multe centrale electrice. Economisirea energiei este singura soluţie

Autor: Dorin Oancea

22.03.2022, 11:32 258

Japonia a lansat marţi un apel de urgenţă către cetăţeni, companii şi autorităţi locale pentru a economisi energie, avertizând asupra unor posibile pene de curent, după ce un cutremur masiv a oprit mai multe centrale electrice, iar vremea neobişnuit de rece a crescut cererea, scrie Reuters.

În timp ce în Tokyo ningea şi temperatura a scăzut brusc la 4 grade Celsius, Tokyo Electric Power Co a declarat că 2-3 milioane de gospodării ar putea rămâne fără energie electrică după ora 20.00 la rata actuală de utilizare a energiei.

"În acest ritm, ne apropiem de o stare în care va trebui să desfăşurăm întreruperi de energie electrică similare cu cele care au avut loc după cutremur (săptămâna trecută)", a declarat ministrul Economiei, Comerţului şi Industriei (METI), Koichi Hagiuda.

În cadrul unei conferinţe de presă convocate în grabă, Hagiuda a cerut o economie suplimentară de energie de aproximativ 5% în fiecare oră, între orele 15 şi 20, echivalentul a aproximativ 2 milioane de kilowaţi pe oră.

Retailerul de produse electronice Bic Camera a declarat că a oprit aproximativ jumătate din televizoarele din peste 30 dintre magazinele sale din estul Japoniei.

Cutremurul cu magnitudinea 7,4 produs miercurea trecută în largul coastei de nord-est - aceeaşi regiune devastată de un cutremur şi un tsunami în 2011 - a întrerupt temporar alimentarea cu energie electrică a aproximativ 2 milioane de gospodării, inclusiv a sute de mii de locuinţe din Tokyo.

Secretarul-şef al cabinetului Hirokazu Matsuno a făcut anterior apel la locuitorii din estul Japoniei afectaţi de criza de energie electrică să economisească energie.

"Vă solicităm cooperarea ... cum ar fi prin setarea termostatelor la aproximativ 20 de grade Celsius şi prin stingerea luminilor inutile", a declarat Matsuno într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că este puţin probabil ca solicitarea de economisire a energiei să se extindă dincolo de ziua de marţi, având în vedere creşterea aşteptată a temperaturilor şi adăugarea unei mai mari producţii de energie solară pe măsură ce vremea se îmbunătăţeşte.

Cutremurul de săptămâna trecută a afectat şase centrale termice în zonele de acoperire ale Tepco şi Tohoku Electric Power Co, iar pagubele suferite de echipamente ar putea ţine unele instalaţii nefuncţionale timp de săptămâni sau luni, a declarat Hagiuda.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8793
Diferență: -0,1146
Ieri: 4.8849
Azi: 4.8008
Diferență: -0,0208
Ieri: 4.8018
Azi: 5.7839
Diferență: -0,4818
Ieri: 5.8119
Azi: 5.0325
Diferență: -0,3525
Ieri: 5.0503