Eveniment

Cum arata cel mai mare buget din istorie: cresterea consumului sustine veniturile, iar cheltuielile merg in infrastructura, educatie si sanatate

Cum arata cel mai mare buget din istorie: cresterea consumului sustine veniturile, iar cheltuielile merg in infrastructura, educatie si sanatate

Click pentru imaginea intreaga

16.10.2006, 18:42 24

Romania va avea in 2007 un buget record: venituri de 38 de miliarde de euro, cheltuieli de 41 de miliarde, iar deficitul bugetar va atinge 2,8% din PIB.
Bugetul pe 2007 a fost deja aprobat de Guvern, urmand ca de azi sa ajunga pe masa Parlamentului, pentru dezbateri si apoi pentru aprobare. Principala noutate a bugetului o reprezinta veniturile de peste 35% din PIB, prag pe care guverne de-a randul s-au straduit sa il atinga.
Veniturile bugetului consolidat vor fi de 35,2% din PIB, multumita fondurilor primite de la Uniunea Europeana, care vor fi de maximum 2,1% din PIB (circa 2,3 miliarde de euro).
Cheltuielile bugetare vor fi de 38% din PIB, corespunzatoare unui deficit de 2,8% din PIB, cel mai mare incepand din 2001 incoace. La cheltuieli, noutatea o reprezinta contributia la bugetul european si cofinantarea proiectelor UE, care se ridica la 1,1% din PIB.
"Deficitul bugetar in 2007 trebuie judecat fata de executia pe anul acesta. Daca terminam anul 2006 cu -2,5%, se face o mare imprudenta prin marirea excesiva a cheltuieilor bugetare, ceea ce pune presiune pe cerere si va face practic imposibila atingerea unei inflatii de 5% in 2007", spune Daniel Daianu, fost ministru de finante. El a precizat totusi ca deficitul real resimtit de economie va fi mai mic decat cel estimat, pentru ca 1,1% din PIB merg la bugetul european.
Daianu a mai spus ca veniturile de la UE sunt "ipotetice", in timp ce platile Romaniei catre UE sunt sigure, de unde si o "imponderabila importanta a bugetului pe 2007".
Bugetul pe 2007 se bazeaza pe o crestere economica de 6,4%, o inflatie de 4,5% in luna decembrie a anului viitor si un curs mediu de 3,53 de lei pentru un euro.
Produsul Intern Brut este calculat pentru 2007 la 108,2 miliarde de euro, reusind de asemenea sa depaseasca pentru prima data nivelul de 100 mld. euro.
Salariul mediu brut va creste anul viitor cu 12,4%, iar salariul minim brut va creste inca de la 1 ianuarie, de la 330 de lei la 390 de lei.
Pe partea de venituri, bugetul public va fi sustinut de cresterea cu 25% a incasarilor de TVA pana la 13,5 mld. euro, adica de majorarea continua a consumului (plus 7% in 2007, in termeni reali).
Colectarile de impozit pe profit vor creste cu 26%, pana la 2,95 mld. euro, iar cele din impozitul pe venit - cu 45%, pana la 3,7 mld. euro.
Guvernul va reduce incepand cu
1 ianuarie nivelul contributiilor sociale cu doua puncte procentuale: un punct de la sanatate, cate 0,25 puncte la somaj si pensii si jumatate de punct la fondul pentru accidente si boli profesionale. In ciuda acestei reduceri a fiscalitatii muncii, colectarile de contributii sociale vor creste cu 18%, pana la 10,3 mld. euro.
Cu alte cuvinte, Guvernul mizeaza ca incasarile vor creste si in 2007 la fel ca anul acesta. Totusi, acum un an proiectul de buget era mai conservator, realitatea depasind propunerile initiale ale Finantelor pentru proiectul de buget pe 2006.
Principalul beneficiar al bugetului pe anul viitor este domeniul educatiei, care va primi 5,2% din PIB, de asemenea un maxim istoric. Doar Ministerul Educatiei va primi 3,47 miliarde de euro, restul pana la 5,6 mld. euro fiind salariile ce vor fi incasate de profesori anul viitor.
Cu aceasta alocare bugetara, Educatia a trecut pe primul loc intre ordonatorii de credite de la bugetul general consolidat, reusind sa depaseasca Finantele si Transporturile.
De asemenea, Sanatatea va primi mai multi bani, 4,1% din PIB, adica 4,45 mld. euro.
O pondere importanta in cheltuieli o va avea si protectia sociala, adica pensiile si ajutoarele sociale platite cu bani de la buget, care vor atinge 8,8% din PIB, adica 9,3 miliarde de euro, in crestere cu 23% fata de 2006.
Exista insa si institutii care vor primi mai putini bani chiar si decat anul acesta: Ministerul Economiei va primi doar 378 mil. euro, fata de 462 mil. euro in 2006, Cancelaria Primului-Ministru va primi 138 mil. euro, fata de 214, iar Secretariatul General al Guvernului va avea de cheltuit doar 85 mil. euro, fata de peste 100 in 2006.
"Este un buget care tine cont de presiuni sociale si, posibil, de un an electoral. Conteaza si presiunile aderarii la UE", a concluzionat Daniel Daianu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO