Eveniment

Cum arată şantierul de la Podari, Dolj pe care elveţienii de la Clariant construiesc fabrica de 140 mil. euro. Galerie Foto

Cum arată terenul de la Podari

Cum arată terenul de la Podari

Autor: Georgiana Mihalache

13.09.2018, 13:23 6857

Clariant, lider în domeniul produselor chimice de specialitate, a ales comuna Podari din judeţul Dolj, situată la circa 10 km de Craiova, pentru investiţia de 140 de milioane de euro într-o fabrică de bioetanol, un combustibil natural, produs din paie. Ieri a fost deschiderea oficială a lucrărilor pe şantierul din Podari, iar în 2020 este termenul de finalizare a construcţiei.

Potenţialul agricol al zonei de sud a României a fost unul dintre motivele pentru care Podari a fost aleasă ca destinaţie pentru investiţie, spun oficialii companiei.

„Unul dintre motivele pentru care am ales România şi zona aceasta, Craiova, este abundenţa reziduurilor agricole, a paielor”, a spus pentru ZF Dragoş Gavriluţă, project director al Clariant în România.

În apropiere de viitoarea fabrică Clariant funcţionează compania Biochem, care distribuie către fermierii români seminţe de cereale, pesticide şi îngrăşăminte şi are silozuri în Podari.

Un localnic din Podari spune că se bucură că se construieşte o fabrică în comună, mai ales pentru că în ultimii ani tinerii au plecat în străinătate în lipsa locurilor de muncă.

„Aici a fost fabrică de zahăr, dar au rămas doar ruinele din 2010 de când s-a închis fabrica. Mai sunt tineri care n-au plecat. Sunt şi mulţi care spun că mai bine stau acasă la umbră când îi chemi la muncă, dar şi alţii care vor să lucreze”, a spus localnicul.

De altfel, şi reprezentanţii Clariant spun că zona are potenţial şi din punctul de vedere al forţei de muncă, mai ales că în apropiere este Craiova, un centru universitar important în zonă.

„Este o problemă cu forţa de muncă, dar văd că sunt soluţii, am început deja angajările. Personal, mă uit mai mult la atitudine, important este ca ei să vrea să muncească”, a spus Dragoş Gavriluţă, românul care se ocupă de proiectul Clariant pe piaţa locală.

Clariant vrea să creeze 400 de locuri de muncă la Podari.

Reprezentanţii Clariant au spus că sunt încă în discuţii pentru a găsi o firmă care să construiască fabrica pe terenul de 10 hectare pe care l-au cumpărat şi pe care urmează să fie amplasată fabrica.

Referitor la potenţialul agricol al zonei, care a atras Clariant să investească în România, localnicul din Podari a spus că în zonă terenul agricol este lucrat de firme şi asociaţii, mai puţin de oameni independenţi, susţine acesta. Clariant vrea să încheie colaborări cu fermierii locali pentru paie, materia primă folosită de companie pentru a produce bioetanol, şi au exclus achiziţia de terenuri de la localnici.

Clariant a avut la nivel global vânzări de peste 6 miliarde de euro în 2017 şi operează 156 de companii în 52 de ţări. La nivel global, Clariant are peste 18.000 de angajaţi. Fabrica din Podari va avea circa 400 de angajaţi.

Proiectul Clariant de la Podari se adaugă unei liste scurte de investiţii de cel puţin 100 de milioane de euro ale companiilor în România din ultimul an, care pot accelera dezvoltarea economică. Din anul 2009, Clariant a deschis prima fabrică-pilot de bioetanol în München, cu o capacitate de producţie de două tone de etanol pe an. Din 2012, Clariant operează o fabrică în Straubing, Germania, unde produce bioetanol.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO