Eveniment

Cum sa faci pensiune turistica la tara cu bani europeni

Cum sa faci pensiune turistica la tara cu bani europeni
22.03.2010, 00:00 42605

Microintreprinderile si persoanele fizice (neinregistrate caagenti economici) pot sa beneficieze de o finantare europeana depana la 200.000 de euro pentru constructia unei pensiuni in mediulrural.

Banii europeni se pot obtine pentru dezvoltarea unei pensiunirurale (agroturistice) cu maximum 15 camere, iar suprafata minimade teren aferenta proiectului trebuie sa fie de 1.000 mp.Beneficiarul trebuie sa dovedeasca dreptul de proprietate asupraterenului pe care urmeaza sa realizeze investitia sau dreptul defolosinta pe o perioada de cel putin zece ani.

"Valoarea estimata pentru o pensiune de zece camere depindefoarte mult de modul in care este construita, de zona, materiale sidotari folosite, gradul de confort, dependinte, facilitati (ex.teren de tenis, barci). Estimativ, o astfel de investitie poate fifacuta cu sume intre 200.000 si 600.000 euro", spune Cosmin Dragoi,managing partner al firmei de consultanta M27 Cedinvest.

Firma care cere finantare poate fi nou infiintata, nefiindnecesar un istoric al activitatii, in timp ce persoanele fizicecare depun un proiect trebuie sa se angajeze ca pana la datasemnarii contractului de finantare sa se autorizeze cu un statutminim de persoana fizica autorizata si sa functioneze camicrointreprindere. Una dintre conditii este camicrointreprinderile, atat cele existente cat si cele nouinfiintate sa fie inregistrate si sa-si desfasoare activitateapropusa prin proiect in spatiul rural.

UE finanteaza constructia de pensiuni cu 50% din cheltuielileeligibile care sunt prevazute in ghidul solicitantului, dar nu maimult de 200.000 de euro. Restul cheltuielilor sunt suportate debeneficiar.

Pensiunea nu poate fi construita decat intr-o comuna cupotential turistic, dar care nu a fost inca dezvoltata. Pe site-ulAgentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP -www.apdrp.ro) este afisata la anexa 10 a Masurii 313 - "Incurajareaactivitatilor turistice", lista comunelor cu potentialturistic.

Bugetul alocat pentru acest an pentru cei care doresc sa iafonduri europene pentru dezvoltarea unei pensiuni este de 136 mil.euro, iar data estimativa incepand de la care se vor putea depunedosare la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala siPescuit (OJPDRP) al judetului unde are loc implementareaproiectului este de 1 iulie.

Cine poate aplica

  • Proiectul nu trebuie sa fi fost demarat inainte de semnareacontractului de finantare
  • Poti sa iei maximum 200.000 de euro de la UE
  • Banii pot fi obtinuti pentru constructia unei pensiuni ruralecu maximum 15 camere
  • Suprafata minima de teren aferenta proiectului trebuie sa fiede 1.000 mp
  • Valoarea totala a investitiei poate ajunge la 600.000 deeuro
  • Cererile de finantare se depun la Oficiul Judetean de Platipentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) al judetului unde areloc implementarea proiectului
AFACERI DE LA ZERO