Eveniment

Cursul va fi stabil, vom avea creştere economică, dar procentul se mai discută. Inflaţia nu e o problemă, iar finanţarea va deveni mai scumpă

Cursul va fi stabil, vom avea creştere economică, dar procentul se mai discută. Inflaţia nu e o problemă, iar finanţarea va deveni mai scumpă

Cursul va fi stabil, vom avea creştere economică, dar procentul se mai discută. Inflaţia nu e o problemă, iar finanţarea va deveni mai scumpă

Autor: Mădălina Dediu Panaete

08.11.2012, 00:07 1806

"Ceea ce a ancorat România în perioada de criză au fost fundamentele bune. România a reuşit prin reforme dureroase care au ancorat economia să treacă cu bine prin criză", a afirmat Croitoru, prezent la conferinţa "Companiile din România faţă în faţă cu criza - Cine le mai creditează?", organizată de ZF împreună cu Millennium Bank, care a împlinit cinci ani de prezenţă pe piaţa românească. Alături el, ceilalţi invitaţi la conferinţă au fost Claudiu Doltu - secretar de stat în Ministerul de Finanţe, Florin Pogonaru - preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Michail Sotiriou - CEO al Alumil Rom Industry, Antonios Mouzas - director executiv Aria de Business Corporate la Millennium Bank şi Jose Reino da Costa - directorul general al băncii.

Criza economică, instabilitatea politică şi a monedei naţionale, evenimentele de pe pieţele internaţionale care afectează şi economia românească au dus la scumpirea creditelor şi tăierea finanţărilor companiilor care nu au reuşit să îşi plătească singure datoriile din cauza căderii vânzărilor, ceea ce le-a trimis în insolvenţă.

Antonios Mouzas a explicat că pentru a-şi asigura longevitatea pe piaţă, firmele trebuie să fie competitive şi să-şi reducă costurile.

"Toate companiile trebuie să fie competitive, să ofere soluţii clienţilor. Trebuie să ne dezvoltăm competitivitatea ca să rămânem pe piaţă", a declarat bancherul.

El spune că Millennium şi-a bugetat o majorare a creditelor pentru anul viitor deoarece este optimist cu privire la evoluţia economiei.

Florin Pogonaru, preşedintele AOAR, spune că mai bine de 70% din capital din România este străin şi că am ajuns să avem monoindustrie, iar asta nu ne face competitivi. Suntem prizonierii unor sectoare ca IT-ul şi auto, iar dacă cineva pleacă, se rupe tot lanţul.

Croitoru afirmă că doar 66% din creditele date de bănci au fost acordate IMM-urilor, dar numai 25% din IMM-uri au luat credite. "Restul se «creditează» cu banii lor", spune econo­mistul. El consideră că dobânzile se vor menţine la un nivel ridicat şi în următorii ani, dar că după ce băncile şi companiile vor vedea că riscul a fost mare, dobânzile se vor micşora.

"Acum finanţarea este scumpă pentru că e un dezechilibru major între nivelul înalt al datoriilor şi nivelul cashflow-ului care s-a prăbuşit", a menţionat el.

Pogonaru este de părere că băncile vor finanţa în continuare România, dar că creditele vor fi mai scumpe.

Michail Sotiriou spune că singurul lucru pe care îl aşteaptă din partea Guvernului este facilitarea procedurilor pentru IMM-uri, "să ştim ce e insolvenţă, ce e faliment, ce e IMM".

Claudiu Doltu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, spune că Guvernul ar trebuie să ajute sistemul privat, dar că lucrurile nu se pot schimba peste noapte din punct de vedere al administraţiei publice.

În afara problemei principale a dezbaterii cu privire la cine mai acordă credite companiilor, în cadrul conferinţei s-a mai discutat şi problema creşterii economice din 2013, dar şi aderarea la zona euro.

"Cred în creştere economică, sunt optimist pentru 2013.

Mi-e greu să spun dacă va fi 2,5%. Cred că un 1-1,25% peste creşterea europeană vom vedea, depinde de pieţele din România", a afirmat Pogonaru.

El spune că aşteaptă o cuantificare a creşterii economice, nu numai ca intenţie. Ţinta de creştere economică pentru România ar trebui fixată cu 2% peste avansul economic la nivel european şi asumată de către Guvern ca o condiţie de îndeplinit, a adăugat preşedintele AOAR.

Estimarea FMI pentru 2013 este de 2,5% creştere economică, dar Guvernul nu şi-a stabilit încă prognoza pentru că nu a realizat bugetul pentru anul următor.

Doltu se bazează pe export şi consum pentru creşterea economică de anul viitor şi spune că "nu avem niciun motiv să credem că va scădea consumul". El este optimist şi în ceea ce priveşte rata inflaţiei de anul viitor (anul acesta inflaţia a crescut peste aşteptări, la 5% - n. red.), dar şi veniturile populaţiei, care nu vor scădea.

Cât despre intrarea în zona euro sau în viitoarea Uniune Bancară, participanţii la conferinţă nu sunt foarte încrezători.

"A intra în zona euro fără să fi pregătit este primul pas spre o criză financiară", e de părere Croitoru.

Doltu explică ce înseamnă Uniune Bancară: armonizarea sistemelor de supraveghere bancară, reguli unice pentru băncile cu probleme, uniformizarea schemelor de garantare a depozitelor şi un mecanism de ajutor fiscal din partea guvernelor.

"Cred că decizia privind Uniunea Bancară va fi luată anul viitor", estimează secretarul de stat. În acest fel ar trebui să scadă riscul şi costurile de finanţare pentru firme şi populaţie, dar asta în timp.

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale

  • Atât timp cât economia europeană scade, va avea impact negativ şi asupra economiei româneşti;

  • Uniunea Bancară este un prim pas spre Uniunea Fiscală, apoi spre Uniunea Politică;

  • Inflaţia deja a atins un nivel mare dat de şocul pe partea de ofertă. Inflaţia reprezintă o problemă pentru că nu poţi controla vremea sau preţul ţiţeiului;

  • Există posibilitatea unei noi crize. Dacă ne uităm la datele macroeconomice, indicatorul de încredere este în scădere, iar atunci când încrederea scade şi productivitatea scade. Nu cred că urma de incertitudine a fost disipată;

  • Într-un fel criza ne va aduce cu picioarele pe pământ.

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR)

  • În anii de criză, am trăit un moment în care nu pieţele au început să hotărască afacerile, ci politicul;

  • Sunt optimist, văd în România o nouă normalitate în care capitalul naţional va avea un rol suport pentru că am început să vedem o relativitate a capitalului străin pe care capitalul naţional nu o are;

  • Sper ca politicul să devină plicticos şi banal şi să negocieze binele ţării;

  • Cred în creştere economică, sunt optimist pentru 2013. Mi-e greu să spun dacă va fi 2,5%. Cred că 1-1,25% peste creşterea europeană vom vedea, depinde de pieţele din România.

Antonios Mouzas, director executiv Aria de Business Corporate la Millennium Bank

  • Toate companiile trebuie să fie competitive, să ofere soluţii clienţilor. Trebuie să ne dezvoltăm competitivitatea ca să rămânem pe piaţă;

  • România a avut creştere economică înainte de criză datorită banilor externi. Nu putem continua creşterea în România pe banii străinilor;

  • Din fericire, suntem de cinci ani în România şi nu am moştenit întâmplările dinaintea crizei;

  • Să sperăm că va fi stabilitate politică pentru că România are oportunităţi de creştere.

Claudiu Doltu, secretar de stat în Ministerul de Finanţe

  • Nu avem motive de optimism pentru 2013, dar nici nu avem elemente care să ne ţină într-o stare de apatie;

  • Pentru bugetul din 2013 creşterea va fi semnificativă comparativ cu anul acesta;

  • Mediul de afaceri e neîncrezător în administraţia publică, toată lumea fuge de Ministerul de Finanţe sau de Ministerul Economiei;

  • Vreau ca Ministerul de Finanţe să fie lăsat în pace să-şi facă treaba, să ducă la bun sfârşit reformele;

  • Indiferent de rezultatul alegerilor, mă aştept ca anul 2013 să fie un an cu constrângeri puternice, mai ales pe partea externă.

Michail Sotiriou, CEO al Alumil Rom Industry

  • Nu aşteptăm nimic (companiile - n. red.) de la Guvern, să zică "poftim banii", pentru asta avem fondurile europene pe care le putem accesa;

  • Nu mi-e frică de ce se va întâmpla în 2013. Ce va fi în UE, va fi şi în România;

  • Cursul de schimb nu mai e o problemă, avem deja experienţa acesteia;

  • Problema este stabilitatea mediului de afaceri, încrederea şi optimismul;

  • Aştept propuneri de la autorităţi pentru facilitarea procedurilor pentru IMM-uri: să zică clar ce e insolvenţă, ce e faliment, ce e IMM.

Jose Reino da Costa, directorul general al Millennium Bank

  • Millennium Bank şi-a început activitatea în România în octombrie 2007, când am deschis simultan 39 de sucursale în opt oraşe din ţară;

  • Suntem de cinci ani în România şi avem proiecte ambiţioase pentru viitor în România pentru că credem în creşterea acestei ţări;

  • Avem planuri de extindere şi vom urmări orice oportunitate de creştere a portofoliului de credite pentru companii, bineînţeles calculând foarte atent riscurile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO