Eveniment

Cutremur în lumea fotbalului: Mino Raiola, superagentul care a reprezentat jucători de top precum Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba şi Erling Haaland, a murit la vârsta de 54 de ani

Cutremur în lumea fotbalului: Mino Raiola, superagentul...

Autor: Ştefan Stan

30.04.2022, 23:44 34324

 Mino Raiola, superagentul de fotbal care a reprezentat jucători de top precum Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba şi Erling Haaland, a murit la vârsta de 54 de ani, la Milano.

Fiul unor imigranţi italieni în Olanda, care a crescut servind la mese şi spălând vase la pizzeria familiei sale, a trecut de la statutul de outsider în fotbal la cel mai temut şi influent negociator din fotbal, transferându-şi jucătorii pentru sume record.

"Cu infinită tristeţe împărtăşim dispariţia celui mai grijuliu şi uimitor agent de fotbal care a existat vreodată", a declarat sâmbătă familia lui Raiola. "Mino a luptat până la sfârşit cu aceeaşi forţă pe care a pus-o pe mesele de negocieri pentru a ne apăra jucătorii. Ca de obicei, Mino ne-a făcut mândri şi nu şi-a dat seama niciodată de asta".

Iubit de clienţii săi, mulţi dintre ei descriindu-l ca pe o figură paternă, Raiola a fost adesea dispreţuit de directorii şi fanii fotbalului, care au considerat stilul său ostil de negociere şi aptitudinea de a împinge jucătorii să se mute pentru a câştiga mai mult, ca fiind în detrimentul sportului.

Alex Ferguson, legendarul manager al lui Manchester United, a avut o părere deosebit de dură despre Raiola: "Nu am avut încredere în el din momentul în care l-am cunoscut".

Disputa lor a apărut în 2012, când Raiola a cerut un contract îmbunătăţit pentru Paul Pogba, pe atunci un tânăr talent la United. Scoţianul cu temperament feroce şi super-agentul s-au ciocnit. Viitorul câştigător al Cupei Mondiale a plecat la Juventus, dar s-a întors la United, după retragerea lui Ferguson, pentru 89,3 milioane de lire sterline, o sumă de transfer record la nivel mondial.

Raiola făcea parte din cercul restrâns de super-agenţi ale căror nume sunt foarte cunoscute printre fanii care sunt mai obişnuiţi să discute despre jucătorii vedetă decât despre brokerii de putere care le negociază contractele. Printre rivalii săi se numărau portughezul Jorge Mendes, agentul lui Cristiano Ronaldo de la Manchester United, şi Jonathan Barnett, care îl reprezintă pe Gareth Bale.

Mido, egipteanul care a jucat pentru Ajax, Roma şi Tottenham Hotspur, i-a adus un omagiu agentului pe Twitter: "Am învăţat atât de multe de la tine şi aş fi vrut să te ascult un pic mai mult!!! Întotdeauna a luptat pentru jucătorii săi, indiferent cine stătea de cealaltă parte a mesei!!!"

AC Milan din Italia, Ajax din Amsterdam şi Paris-Saint Germain din Franţa s-au numărat printre cluburile care i-au adus un omagiu regretatului agent de fotbal pe platforma de socializare.

Raiola avea o echipă destul de mică de jucători, printre care temperamentele italienilor Mario Balotelli şi Gigi Donnarumma, care depindeau de el atât în negocierile contractuale, cât şi în chestiuni personale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO