Eveniment

Dacian Cioloş anunţă că a discutat cu premierul Viorica Dăncilă: Mi-a spus că va analiza prelungirea programului de vot

Dacian Cioloş anunţă că a discutat cu premierul...

Autor: Alexandru Costea

26.05.2019, 19:30 684

Dacian Cioloş a declarat că premierul Viorica Dăncilă i-a comunicat că va analiza, în Guvern, posibilitatea de a prelungi programul de vot după ora 21:00. El a spus că lucrurile i se par "grave" din acest punct de vedere deoarece există o mobilizare importantă a oamenilor la vot.

"Mi-a spus (premierul Viorica Dăncilă - n.r.) că o să analizeze împreună cu miniştrii această situaţie, nu a spus «nu» şi aştept să văd care sunt soluţiile pe care le propune guvernul pentru că sper să vină cu soluţii. Lucrurile mi se par grave din acest punct de vedere şi anume faptul că vedem o mobilizare foarte importantă a oamenilor la vot, oamenii au înţeles mesajul, e foarte important să permitem oamenilor să se exprime şi cred că trebuie să avem curajul să vedem ce decid alegătorii. Pentru asta trebuie să facem primul pas să le permitem să voteze", a declarat, duminică, liderul PLUS Dacian Cioloş.

El a mai afirmat că, fără o decizie a Guvernului în acest sens, nu crede că Biroul Electoral Central (BEC) are o bază legală de a decide prelungirea programului de vot.

"Fără o decizie a guvernului nu cred că BEC are o bază legală să decidă o prelungire a votului pentru alegerile europarlamentare, deci e nevoie aşteptăm acum o decizie a guvernului, este important să ne spună guvernul ce decide pentru a permite oamenilor să îşi exercite un drept fundamental", a conchis Cioloş.

Executivul nu poate emite o ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea programului de vot, în condiţiile în care decizia trebuie să vizeze toate secţiile de votare, iar votarea în unele dintre acestea în străinătate s-a încheiat, au declarat surse guvernamentale, pentru MEDIAFAX.

Potrivit articolului 46, alineatul (1) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată cu modificările ulterioare: „Votarea începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00. La sediile secţiilor de votare se afişează la loc vizibil ora la care începe, respectiv se încheie votarea”.

De asemenea, Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului stipulează că în cazul în care referendumul are loc concomitent cu alegerile europarlamentare, atunci cetăţenii votează la aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval orar şi cu aceleaşi ştampile de vot pe buletine de vot separate.

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit că nu va prelungi programul de vot, după ora 21.00 în secţia de votare într-o secţie din Roma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO