Eveniment

Dan Bădin, Deloitte: Plata trimestrială a “taxei pe lăcomie” asupra activelor băncilor înseamnă plata de 4 ori pe an a taxei pe aceleaşi active

Dan Bădin, Deloitte: Plata trimestrială a “taxei pe...

Autor: Adelina Mihai

19.12.2018, 19:26 893

Pachetul de măsuri anunţat de Ministerul Finanţelor a luat prin surprindere mediul de afaceri, iar experţii în fiscalitate speră că Guvernul se va răzgândi.

”Măsura cu un impact imediat pe bursă şi care a produs totodată uimire este taxa instituită pe activele instituţiilor financiar-bancare, supranumită nu doar în discursuri, ci chiar în textul de lege, “taxă pe lăcomie”, deşi lăcomia în sine nu este o bază de calcul ca atare definită în lege. Taxele specifice sectorului bancar aplicate în alte ţări au fost motivate de necesitatea de a diminua acumularea unor riscuri care pot genera crize financiare, ceea ce nu este în cazul cu nou propusa taxă”, a spus Dan Bădin, Partener coordonator Servicii fiscale şi juridice în cadrul firmei de audit şi consultanţă Deloitte România.

El a mai spus că, indiferent dacă măsurile vor fi ”îndulcite” sau retrase, efectele negative rămân, în primul rând, prin slăbirea încrederii investitorilor în economia românească.

”Din punct de vedere tehnic, plata trimestrială a “taxei pe lăcomie” asupra activelor înseamnă plata de 4 ori pe an a taxei pe aceleaşi active în cursul unui an. Practic, începând cu trimestrul al doilea, nu s-ar datora taxa doar pe diferenţe în valoarea activelor aşa cum este în cazul plăţii trimestriale a diferenţelor la impozitul pe profit. Sperăm că măcar acest aspect va fi clarificat în textul final în situaţia în care prevederea nu va fi eliminată”, a mai spus Dan Bădin.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO