Eveniment

Daniel Anghel, partener PwC: Vedem ordonanţa de modificări fiscale ca prima dintr-un şir de astfel de ordonanţe care ar putea urma

Daniel Anghel, partener PwC: Vedem ordonanţa de...

Autor: Răzvan Botea

22.09.2023, 11:25 201

Daniel Anghel, partener, Tax, Legal & People leader la PwC Romania, a spus, într-o conferinţă organizată de compania de audit şi consultanţă, că ordonanţa de modificări fiscale şi modalitatea în care a fost adoptată, arată că ar putea fi doar prima dintr-un şir de pachete fiscale.

„Credem că aceste modificări au venit ca urmare a deficitului bugetar. Decizia guvernului de asumare a pachetului legislativ în parlament a anulat orice dezbatere publică. Am văzut această ordonanţă ca un şir de alte ordonanţe care ar putea astfel urma”, a spus Anghel.

El a vorbit şi de ordonanţa lansată în aceeaşi zi cu pachetul fiscal care se referă la eliminarea termenului de şase luni de la momentul publicării modificărilor fiscale în Monitorul Oficial până la momentul în care acestea intră în vigoare.

„Odată cu această ordonanţă, dispare obligaţia celor 6 luni din Codul Fiscal pentru introducerea de taxe, impozite sau introducerea sau eliminarea de facilităţi fiscale.”

Ministerul de Finanţe a pus în dezbatere publică proiectul de măsuri fiscale şi bugetare pentru reducerea deficitului bugetar din 2023 şi anii următori, după mai multe luni de discuţii în spaţiul public despre creşteri de taxe sau taxe noi. Proiectul prevede o serie de măsuri cum ar fi creşteri de taxe, taxe noi, economii la bugetul de stat şi măsuri de combatere a evaziunii fiscale, toate cuprinse într-un pachet masiv de 82 de pagini, un proiect de act normativ care ar urma să treacă prin Parlament prin angajarea răspunderii guvernului.

Măsurile vin în contextul în care deficitul bugetar care creşte mult peste programare şi pune în pericol toate angajamentele pe care România şi le-a luat pentru a beneficia de banii europeni. În aceste condiţii, pentru a ţine deficitul cu capul la suprafaţă, guvernul a venit cu pachetul de măsuri fiscal bugetare amintit.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO