Eveniment

De la şapte ani de închisoare la nevinovat

De la şapte ani de închisoare la nevinovat

Autor: Catalin Lapusteanu - Mediafax, Adrian Cojocar

24.02.2012, 00:03 833

Dinel Niţu (fost Staicu - desen), unul dintre cele mai cunoscute personaje de pe piaţa de capital, care fusese condamnat anul trecut de Curtea de Apel Bucureşti la 7 ani de închisoare cu executare pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), a reuşit să scape de condamnare după ce instanţa a decis să anuleze mandatul de executare a pedepsei.

Staicu era unul dintre puţinii oameni influenţi acuzaţi de fraudarea unei bănci în cazul cărora instanţa dăduse o pedeapsă definitivă şi irevocabilă de condamnare la închisoare.

Motivul pentru care Curtea de Apel Bucureşti a decis să anuleze condamnarea lui Staicu a fost faptul că o altă instanţă, respectiv Curtea de Apel Craiova, a stabilit că Dinel Staicu nu se face vinovat de acuzaţiile pentru care a fost judecat şi condamnat în dosarul BIR.

Oficiali ai Curţii de Apel Bucureşti au explicat că la Craiova, în recurs, s-a judecat o plângere făcută de un petent nemulţumit de o decizie a procurorilor craioveni care îl scoteau de sub urmărire penală pe Dinel Staicu. La acel moment, instanţa craioveană a respins plângerea acelei persoane, constatând astfel, definitiv, că Dinel Staicu nu este vinovat de faptele pentru care a fost judecat în dosarul BIR. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, astfel că mandatul de executare a pedepsei emis pe numele lui Dinel Nuţu în dosarul BIR a fost anulat.

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv, în 4 aprilie 2011, pe Dinel Staicu la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor, instanţa reducând cu cinci ani pedeapsa primită de acesta la Tribunalul Capitalei. Omul de afaceri a fost de negăsit, astfel că instanţa de executare a pedepsei l-a dat în urmărire naţională.

Staicu era acuzat că a creat în perioada 1999 - 2000 o fraudă de 187 mld. lei vechi (circa 9,3 mil. euro la cursul de schimb de atunci), în urma căreia BIR a intrat în faliment în anul 2000. Potrivit rechizitoriului, Staicu a folosit o parte din banii obţinuţi de la BIR, respectiv circa 40 de miliarde de lei vechi pentru achiziţia de acţiuni la SIF Oltenia prin intermediul unor societăţi pe care le controla.

În 2000 acţiunile SIF Oltenia (SIF5) se tranzacţionau pe Bursă la preţuri cuprinse între 0,03 lei şi 0,05 lei, astfel că Dinel Staicu ar fi putut achiziţiona în acea perioadă circa 100 de milioane de acţiuni, respectiv 17% din capitalul societăţii.

Un pachet de acestă dimensiune valorează în prezent 32 mil. euro, însă în vara anului 2007, pe maximele bursei, 17% din capitalul SIF Oltenia era evaluat pe piaţă la 489 mil. lei (148 mil. euro).

Acţiunile cumpărate în perioada 1999-2000 i-au permis lui Dinel Staicu să exercite o influenţă puternică asupra SIF Oltenia, el preluând conducerea societăţii în 2006, când l-a dat jos pe fostul preşe­dinte Vasile Şalapă, preluând funcţiile de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi de director general.

Aproape pe toată perioada şefiei lui Staicu la conducerea SIF Oltenia el a fost urmărit şi cercetat de parchet, în noiembrie 2007 fiind trimis în judecată într-un alt dosar privind fraudarea Transgaz Mediaş cu 260,8 mld. lei vechi (11,3 mil. euro) în perioada 2000-2001.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO