Eveniment

De unde are primarul Gabriela Firea bani: 3,4 miliarde de lei din impozitul pe salarii al bucureştenilor au ajuns, în 2016, în bugetul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti

De unde are primarul Gabriela Firea bani: 3,4 miliarde de lei din impozitul pe salarii al bucureştenilor au ajuns, în 2016, în bugetul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti

Autor: Iulian Anghel

17.03.2017, 00:08 1890

În 2016, 91% (3,4 mld. lei) din bugetul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti a fost constituit din venituri din impozitul pe venit plătit de salariaţii din Bucureşti. Primăria Generală a avut anul trecut venituri de 3,7 mld. lei.

Primăria Generală a Bu­cureştiului, mai mult decât alte primării din ţară, este de­pen­dentă de veniturile obţi­nute din impozitul pe salarii. Legea finanţelor publice locale îi alocă 44,5% din cele 77 de procente din ve­niturile din impozitul pe venit colec­tat în Bucureşti care merg la bugetelor lo­cale. Anual în jur de 90% din ve­ni­tu­rile municipiului provin din această sursă.

În ultimii zece ani, bugetul Primăriei Generale, fără sectoare, s-a situat între 3,2 – 3,7 miliarde de lei, anual. Cele şase sectoare au şi ele, a­nual, venituri de aproximativ 4 mi­liarde de lei, ceea ce face ca bugetele însumate ale Capitalei să însemne 7-8 mld. lei (1,7 – 1,8 mld. euro).

Două treimi din veniturile Primăriei Municipiului Bucureşti merg a­nual spre „investiţii” şi spre „sub­ven­ţii”. În ultimii zece ani, Primăria Ge­ne­rală a Bucureştiului a cheltuit 11,5 mld. lei (2,8 mld. euro, la cursul mediu anual al BNR) pentru „in­vestiţii”, adică o treime din bugetul cu­mulat al municipalităţii, de 35 de mili­arde de lei. Pe subvenţii au mers în aceşti ani, 9,9 miliarde de lei (29% din întreg bugetul cumulat). În principal, municipalitatea acoperă diferenţa de preţuri şi tarife pentru transportul în comun şi încălzire. În 2016, Primăria Generală a depăşit recordul de subvenţii, nu mai puţin de 1,3 mld. lei (35% din întreg bugetul) mergând spre sub­venţii. De pildă, 60% din chel­tuielile RATB au fost subvenţii – 593 de milioane de lei, din cheltuielile totale de funcţionare de un miliard de lei ale companiei. Pentru căldură au fost acordate subvenţii de 700 mil. de lei.

La jumătatea lui martie, Primăria Genereală a Municipiului Bucureşti nu are un proiect de buget pentru 2017. Bugetele locale trebuie aprobate în maximum 45 de zile de la data apariţiei în Monitorul Oficial a legii bugetului de stat (bugetul a fost promulgat anul acesta la 16 februarie), prin urmare municipalitatea mai are la dispoziţie două săptămâni pentru aprobarea bugetului care nu este deocamdată nici măcar în dezbatere publică.

AFACERI DE LA ZERO