Eveniment

Deficitele comercial şi de cont curent scad ca urmare a reducerii preţurilor externe la energie şi materii prime. Ce spune Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank. Investiţiile străine directe au fost de 2 mld. euro, la două luni şi, dacă continuă aşa, 2023 va fi cel mai bun an din istorie pentru ISD-uri

Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank:
Reducerea deficitului de cont curent nu are de-a face cu evoluţia consumului care rămâne puternic. Reducerea deficitului de cont curent se explică printr-o revenire la o oarecare normalitate. Preţul carburanţilor pe care îi importăm scade pe piaţa mondială, preţul energiei pe care o importăm, de asemenea.

Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank: Reducerea deficitului de cont curent nu are de-a face cu evoluţia consumului care rămâne puternic. Reducerea deficitului de cont curent se explică printr-o revenire la o oarecare normalitate. Preţul carburanţilor pe care îi importăm scade pe piaţa mondială, preţul energiei pe care o importăm, de asemenea.

Autor: Iulian Anghel

14.04.2023, 09:00 508

♦ Deficitul de cont curent, la două luni, s-a redus cu 17% faţă de perioada similară din 2022

Deficitul de cont curent a ajuns după primele două luni din 2023 la 2,6 miliarde euro, în scădere cu 17% faţă de nivelul de 3,1 miliarde euro din perioada similară din 2022.

Ajustarea, spun economiştii, nu este cauzată de reducerea consu­mului, ci de rearanjarea preţurilor externe pentru materii prime şi pentru energie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO