Eveniment

Deficitul bugetar a urcat după primele şapte luni la aproape 50 mld.lei, respectiv 4,7% din PIB, după majorarea cheltuielilor cu 13,4% şi diminuarea încasărilor la buget cu 2,7%

Deficitul bugetar a urcat după primele şapte luni la...

Autor: Roxana Rosu

30.08.2020, 16:49 591

România a înregistrat în primele şapte luni ale anului un deficit bugetar de 49,6 miliarde lei, respectiv 4,7% din PIB, în condiţiile în care veniturile bugetului general consolidat au însumat 175,15 mld lei, în scădere cu 2,7%, iar cheltuielile, în sumă de 224,83 mld lei, au crescut cu 13,4%, arată datele Ministerului de Finanţe.

Astfel, deficitul a fost impactat de evoluţia nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-iulie datorită crizei, precum şi ca urmare a amânării plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada crizei (12,5 mld lei),  de creşterea cu 3,05 mld lei a restituirilor de TVA, faţă de nivelul aferent perioadei ian-iulie 2019, pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat, precum şi de bonificaţiile acordate pentru plata la scadenţă a impozitului pe profit şi a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,25 mld lei.

De asemenea, pe partea de cheltuieli, faţă de creşterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creştere a cheltuielilor de investiţii cu 4,61 mld lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, precum şi plăţi cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 6,56 mld lei.

În cursul acestui an, sume în valoare de 27 mld lei (2,55% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale, investiţii şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19, se arată în raportul de la Finanţe.

Veniturile bugetar, exprimate ca pondere în PIB estimat, au înregistrat o reducere de 0,4 puncte procentuale (an/an), cauzată în principal de contracţia încasărilor nete din TVA şi de cea a veniturilor nefiscale. După ce luna iunie a marcat o recuperare a încasărilor bugetare, în luna iulie dinamica veniturilor totale a revenit în teritoriul negativ (-8,1% an/an), ca urmare a contracţiei economice şi a extinderii facilităţilor fiscale.

De altfel, declinul sever al activităţii economice din T2 (-10,5%) s-a reflectat în încasările aferente perioadei aprilie - iulie. În plus, facilităţile fiscale acordate în conjuctura actuală au condus la o volatilitate crescută a încasărilor lunare în acest interval.

În primele şapte luni din 2020, încasările nete din TVA 6 s-au ridicat la 29,86 mld lei, în scădere cu 16,4% .

De asemnea, impozitul pe profit, de 10,24 mld lei, a avut o scădere de 14,8%. Contribuţiile de asigurări au totalizat 64,78 mld lei, în stagnare faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În acelaşi interval, cheltuielile bugetare s-au redus cu 13,4%, iar exprimate ca procent din PIB au înregistrat o creştere cu 2,5 puncte procentuale de la 18,7% la 21,3% în 2020.

Pentru a reduce impactul pandemiei, până la finele lunii iulie guvernul a plătit 3,94 mld lei pentru îndemnizaţii acordate pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, 785,7 mil lei pentru îndemnizaţii acordate pentru alţi profesioniştii, precum şi pentru persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă care întrerup activitatea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2, şi 66,8 mil lei pentru îndemnizaţii acordate părinţilor pentru supravegherea copiilor pe perioada închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

De asemenea, cheltuielile de personal au totalizat  63,2 mld lei, în creştere cu 5,7%, după majorările salariale, îndemnizaţia de hrană, atât cele aplicate începând cu 1 ianuarie 2019, cât şi majorările salariale aplicate cu 1 ianuarie 2020.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost 30,1 mld lei, în creştere cu 15% faţă de anul  precedent, iar cele cu asistenţa socială au fost de 79,99 mld lei în creştere cu 22,4%.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost în valoare de 20,41 mld lei, cea mai mare sumă investită în economie în ultimii 10 ani aferentă primelor 7 luni ale anului, în creştere cu 29,1% mai mult decât aceeaşi perioadă a anului precedent.

De asemenea, din bugetul Ministerului Afacerilor Interne s-au plătit 301,28 milioane lei pentru achiziţionarea de produse - stocuri de urgenţă medicală, inclusiv scannere termice pentru combaterea răspândirii infecţiei cu coronavirusul SARS-COV-2.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO