Eveniment

Deficitul comercial a ajuns la 25 miliarde de euro la nouă luni şi totuşi cursul valutar leu/euro este stabil. Cum se explică?

Deficitul comercial a ajuns la 25 miliarde de euro la...

Autor: Iulian Anghel

10.11.2022, 17:30 1652

În primele nouă luni, an/an, exporturile României au crescut cu 26,6% (până la 68,8 mld. euro), dar importurile au avansat cu 31,7% (până la 93,8 miliarde euro) Deficitul comercial a ajuns, astfel, la 25 mld. euro în creştere cu 8,3 mld. euro (un plus de 47%) faţă de perioada similară a anului trecut Dar cursul de schimb rămâne la 4,9 lei pentru un euro, la fel ca anul trecut Adrian Vasilescu (BNR): „Mulţi cred că BNR intervine aşa: aruncă bani şi stabilizează cursul. BNR făcea asta când avea problemă cu rezerva. Acum nu o are. Aşa că BNR doar zăngăne rezerva.”

Cu tot deficitul comercial care va ajunge în acest an, extrapolând datele la nouă luni, la 33 de miliarde de euro cursul a rămas relativ stabil. Un de deficit comercial care reprezintă 12% din PIB ar trebui să se vadă în evoluţia cursului de schimb. Dar acesta este stabil.

 Sunt multe alte elemente care contribuie la acest echilibru, spune Adrian Vasilescu (BNR). Sunt 11 indicatori care contribuie, în teorie, la evoluţia cursului. Între ele este evoluţia PIB-ul (un PIB aşteptat să crească cu 4-5%, în acest an), apoi inflaţia, competivitatea etc. BNR intervine în apărarea cursului, admite Vasilescu, dar nu aşa cum cred unii, susţine el. Rezerva BNR este mare – spre 50 de miliarde de euro – aşa că poate apăra cursul de schimb.

„Mulţi cred că BNR intervine aşa: aruncă bani şi stabilizează cursul. BNR făcea asta când avea problemă cu rezerva. Acum nu o are. Aşa că BNR doar zăngăne rezerva şi piaţa se calmează”, spune Vasilescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO