Eveniment

Deloitte CFO Survey. Semnal de alarmă: „Optimismul din 2017 s-a transformat în pesimism“. Doar unu din trei directori financiari mai vede creştere

Deloitte CFO Survey. Semnal de alarmă: „Optimismul din...

Autor: Răzvan Botea

18.04.2018, 00:08 851

♦ Numărul directorilor financiari care văd creştere a businessului în 2018 s-a redus la jumătate faţă de anul anterior l Inflaţia, forţa de muncă şi instabilitatea fiscală sunt principalele îngrijorări pentru managerii din companii.

„Legaţi-vă centurile de siguranţă! Ne scufundăm în inflaţie“. Astfel şi-au intitulat analiştii De­loitte a noua ediţie a studiului CFO Survey, un son­daj în care di­rectorii finan­ciari (CFO) ai com­paniilor mari de pe 12 pieţe europene oferă răspun­suri pri­vind mediul de business. În România eşan­­ti­onul a inclus 82 de CFO, cei mai pesi­mişti din regiune.

„Viziunea asupra mediului de afaceri în care operează respondenţii noştri nu este una opti­mistă: 77% din directorii financiari din Ro­mânia consideră că nivelul de instabilitate economică şi financiară este deasupra celui normal, de aceea acesta nu este un moment bun să-şi asume riscuri“, a spus Farrukh Khan, Country Program Leader, Deloitte România.

Nici creşterea economică de 7% de anul tre­cut (cea mai mare din regiune ) şi nici rata şomajului de sub 5%, printre cei mai buni indi­catori macro pe care România i-a avut în ulti­mul deceniu,  nu-i pot determina pe mana­gerii lo­cali să-şi asume riscuri. Peste 90% dintre di­rectorii financiari ai companiilor locale se aş­teap­­tă la o creştere a inflaţiei în acest an, cu im­pact direct în businessul firmelor.

„În contextul în care costurile vor creşte şi nu va fi forţă de muncă suficientă, în 2018, di­rec­torii financiari din România înregistrează scor mai mic în privinţa încrederii în creşterea businessului lor. În 2017, 55% dintre respon­denţi au spus că se aşteaptă la o creştere a businessului lor, în timp ce în 2018 procentul a scăzut la 29%. Optimismul din 2017 s-a transfor­mat în pesimism în 2018, ceea ce este un sem­nal de alarmă“, a spus Zeno Căprariu, director în cadrul Deloitte România.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns în martie la 5%, cea mai mare din ultimii şase ani. Faţă de  februarie, inflaţia a crescut cu 0,3%, potrivit datelor comunicate joi de INS, iar analiştii chestionaţi de ZF se aşteaptă ca inflaţia să fie de 4% la finalul anului.

„În toată regiunea, dar în mod particular în România, este de aşteptat ca costurile afacerii să crească, şi nu din cauza scumpirii preţului materiilor prime, cum se putea aştepta, ci mai degrabă din alte componente: creşterea costului finanţării, creşterea costului forţei de muncă , creşterea costurilor de chirie şi spaţii de logistică“, a mai spus Zeno Căprariu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO