Eveniment

Deloitte: România investeşte cei mai puţini bani din regiune pentru cercetare şi dezvoltare

Deloitte: România investeşte cei mai puţini bani din...

Autor: Claudia Medrega

24.07.2014, 00:01 193
Investiţiile în cercetare - dezvolare (R&D) reprezintă în România doar 0,49% din PIB, cea mai mică rata din cele 10 ţări din regiune, iar 71% dintre companiile româneşti intenţionează să majoreze în următorii ani bugetul alocat pentru cercetare şi dezvoltare, potrivit studiului Deloitte CE Corporate R&D Report 2014. Majoritatea companiilor româneşti cred că cercetarea şi dezvoltarea reprezintă un element-cheie al competitivităţii economice. Studiul arată că mai mult de jumătate dintre companiile participante (57%) cheltuie până la 3% din venituri cu R&D. „Printre motivele pentru care nivelul cheltuielilor cu cercetarea-dezvoltarea este atât de scăzut se numără lipsa unor stimulente guvernamentale notabile care să încurajeze investiţiile, precum şi promovarea slabă a celor existente, birocraţia prea mare întâmpinată pe parcursul procesului de aplicare, dar şi preocupările legate de felul cum interpretează autoritatea fiscală aceste cheltuieli“, consideră Ahmed Hassan, country managing partner al Deloitte România.
 
Cele mai mari investiţii în cercetare-dezvoltare (peste 5%) sunt înregistrate de către 22% din companiile care îşi desfăşoară activitatea, în principal, în domeniile IT, media şi telecomunicaţii. Cei mai importanţi factori care ar putea încuraja companiile într-un mod eficient să crească investiţiile în R&D sunt existenţa acestor tipuri de beneficii şi costul cercetătorilor, urmate de disponibilitatea cercetătorilor experimentaţi, precum şi un accent mai mare pe subvenţii în numerar şi nu pe stimulente de ordin fiscal. În cadrul studiului au fost intervievate 330 de companii din 10 ţări, respectiv România, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO