Eveniment

Diaconescu susţine că poate aduce banii până în februarie. Lichidarea societăţii apare la orizont

Diaconescu susţine că poate aduce banii până în februarie. Lichidarea societăţii apare la orizont

Dan Diaconescu a susţinut că nu au avut loc „discuţii reale“ privind preluarea acţiunilor la Oltchim şi că va acţiona statul în judecată dacă va fi eliminat de la negocieri. Mediafax Foto

Autor: Iulian Anghel

02.10.2012, 00:07 1048

Show-ul mediatic în care a fost antrenată compania Oltchim a continuat şi ieri, în ultima zi în care Dan Diaconescu trebuia să facă dovada că are cele 45 de milioane de euro pentru achiziţionarea pachetului majoritar al combinatului din Râmnicu Vâlcea. Iar viitorul se arată mai încurcat decât părea. Totul urma să se încheie aseară la miezul nopţii, după închiderea ediţiei, adică Dan Diaconescu să piardă combinatul dacă nu demonstrează că are bani, însă sunt premise ca lucrurile să mai continue în aceeaşi notă. Dan Diaconescu ameninţă că va da Guvernul în judecată întrucât, spune el, nu era obligat să semneze contractul ieri, 1 octombrie, ci are termen-limită până în februarie viitor.

"Termenul final pentru plata banilor din contract, a celor 45 de milioane euro, este 14 februarie 2013, dar noi vrem să dăm banii mai devreme, dacă ne înţelegem. Termenul pentru semnarea contractului nu este de zece zile, nu scrie nicăieri. Teoretic, putem da banii până în 14 februarie. Eu m-am angajat să plătesc la semnare, dar nu sunt obligat să semnez în zece zile", a susţinut Diaconescu, citat de Mediafax.

Dacă este eliminat de la negocieri, atunci va da Guvernul în judecată, a ameninţat el. Pe toată durata zilei de ieri showul mediatic a continuat, ba cu Diaconescu la Ministerul Economiei, ba cu el la sediul unei bănci unde avocatul său a susţinut că a plecat "să aducă banii", în vreme ce premierul Victor Ponta a avut două întâlniri la Palatul Victoria cu miniştrii de resort, cel al finanţelor şi cel al economiei, legate de situaţia combinatului.

Diaconescu câştigase în urmă cu aproape două săptămâni licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 mil. lei (45 mil. euro), cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat. După surpriza iniţială a anunţării câştigătorului, a început un supermediatizat joc politic - guvernul susţinând că Dan Diaconescu nu are bani, iar acesta din urmă că Guvernul îi pune beţe în roate.

Ieri, la orele 24, a expirat termenul până la care Dan Diaconescu urma să facă dovada că are banii pentru acţiunile Oltchim. Numai că discuţiile de ieri dintre Diaconescu şi cei din Ministerul Economiei au semănat din nou cu un joc de ping pong - cu întreruperi, cu promisiuni de a veni cu banii, cu ameninţări şi retractări. Oficialii guvernamentali au fost destul de reţinuţi în a face comentarii ieri, iar Diaconescu s-a văzut liber să facă orice declaraţie a dorit urmat, ca de obicei în ultimele zile, de ziarişti.

Săptămâna trecută premierul Victor Ponta afirmase că, dacă privatizarea Oltchim eşuează, este pregătit să numească la această societate un nou management şi să dispună admi­nis­tra­rea specială a combinatului. Potrivit pre­mie­rului, în maximum şase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Oltchim, în lichidare voluntară?

Doar că un document publicat ieri de Mediafax arată că Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional, printr-un memorandumul anexat ultimei scrisori de intenţie, că Oltchim va fi trecută în lichidare voluntară dacă privatizarea eşuează.

Intrarea combinatului în procedură de lichidare voluntară a fost prevăzută distinct în memorandumul transmis către FMI la finalul misiunii de evaluare din luna august, fiind pentru prima dată când o astfel de obligaţie este inserată într-un document final al Guvernului trimis Fondului.

În memorandum sunt prevăzute etapele aferente privatizării, care au şi fost în­deplinite, cu obligaţia suplimentară ca Oltchim să treacă în lichidare voluntară în cazul unui eşec al privatizării. Documentul prevede astfel publicarea prospectului de privatizare până la jumătatea lunii august, cu intenţia desemnării unui câştigător al lici­taţiei până la jumătatea lunii septembrie. "Dacă privatizarea eşuează, compania va fi trecută în lichidare voluntară", este anga­jamentul asumat suplimentar de Guvern.

Ulterior trimiterii acestui document către FMI şi pe fondul negocierilor cu Dan Diaconescu pentru privatizarea Oltchim, premierul Victor Ponta a declarat că societatea va fi trecută în administrare specială dacă preţul pe acţiuni nu va fi plătit până luni, 1 octombrie.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Practi­cienilor în Reorganizare şi Lichidare, Arin Stănescu, a amintit ieri că lichidarea voluntară a unei companii de stat sau private impune numirea unui lichidator, nu a unui admi­nistrator special, de către Adunarea Generală a Acţionarilor şi presupune, în final, închiderea companiei respective.

Privatizarea Oltchim reprezintă un anga­jament asumat de Guvern încă din primăvara anului trecut, ca răspuns la solicitarea FMI de a lichida societatea.

În luna mai 2011 în proiectul de scrisoare de intenţie a fost că, în cazul unui eşec în încercarea de privatizare, Guvernul va proceda la lichidarea companiei. Ulterior, această prevedere a fost eliminată din textul scrisorii

Publicaţia britanică Financial Times a susţinut ieri că investitori interesaţi de companii precum Tarom şi CFR Marfă ar trebui să studieze cu atenţie exemplul Oltchim, încheie cotidianul britanic.

Condiţii mai relaxate şi pentru CFR Marfă

În privinţa CFR Marfă, Guvernul inten­ţionează să relaxeze semnificativ condiţiile impuse eventualilor investitori legate de cuantumul garanţiei şi al taxei de participare la licitaţia de privatizare, cum a procedat şi în cazul Oltchim, solicitând în acelaşi timp dovezi privind experienţa în domeniu şi resursele financiare.

Condiţiile legate de cuantumul garanţiei şi al taxei de participare percepute la licitaţia de privatizare a CFR Marfă au fost introduse într-un nou proiect al strategiei de vânzare a companiei, datat 24 septembrie, care diferă substanţial de forma lansată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Transporturilor la 11 septembrie, în ceea ce priveşte cele două condiţii.

Guvernul intenţionează să vândă prin licitaţie cu strigare un pachet de acţiuni reprezentând 100% din capitalul social al CFR Marfă, precum şi pachetul care va fi deţinut de stat în urma conversiei datoriilor societăţii în acţiuni şi cel rezultat în urma compensării datoriilor CFR Marfă către CFR S.A.

În proiectul de strategie aflat încă pe site-ul ministerului de resort este prevăzut că garanţia de participare la licitaţie care va fi impusă investitorilor interesaţi va reprezenta 20% din valoarea nominală a pachetului de acţiuni scos la vânzare (52,7 milioane lei), iar taxa de participare la licitaţie pentru fiecare investitor/grup de investitori se va ridica la 5% (13,1 milioane lei, respectiv 2,9 milioane euro) din valoarea nominală a pachetului de acţiuni. Valoarea nominală a întregului pachet de acţiuni deţinut de stat la CFR Marfă şi oferit spre vânzare se cifrează la 263,9 milioane lei.

Aceste condiţii au fost însă modificate în scădere drastică, iar noul proiect al strategiei de privatizare a CFR Marfă, obţinut de Mediafax, impune o garanţie de participare cuprinsă între 3% şi 20% din valoarea nominală a pachetului de acţiuni şi o taxă de participare în sumă fixă de doar 20.000 euro.

O procedură similară a fost efectuată de Guvern şi în cazul licitaţiei pentru Oltchim, unde cuantumul garanţiei de participare a fost redus în două săptămâni de la 34,4 milioane lei, valoare similară capitalului social, la 564.303 lei, iar taxa de participare la licitaţie a fost fixată la doar 5.456 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO