Eveniment

Diferenţe mari între aşteptările analiştiilor privind inflaţia din iulie, de la 1,8% la 3,4%

Diferenţe mari între aşteptările analiştiilor privind inflaţia din iulie, de la 1,8% la 3,4%
09.08.2010, 18:12 31

Analiştii financiari bancari au aşteptări sensibil diferite înceea ce priveşte rata inflaţiei din iulie, lună în care a fostaplicată majorarea TVA de la 19% la 24%, estimăriile variind de la1,8% la 3,4%, în condiţiile în care BNR vede un impact dinmajorarea TVA de 2,9% pe o perioadă de trei luni, scrie Mediafax.

Astfel, pentru rata inflaţiei pe ultimele 12 luni analiştiianticipează valori între 6,3% şi 8%, dar toţi sunt de acord cănivelul din iulie va fi determinant pentru inflaţia de la fineleanului.

Potrivit economistului şef al ING Bank, Nicolae Chidesciuc,inflaţia din iulie se va ridica la 2,9%, din care 2,6 puncte vorreprezenta impactul majorării TVA, iar în aceste condiţii, rataanuală se va plasa la 7,4%.

Prognoza cea mai optimistă aparţine economistului şef al BRDGroupe Societe Generale, Florian Libocor, care se aşteaptă la orată lunară de 1,8%, ceea ce corespunde unei inflaţii pe ultimele12 luni de 6,3%. Libocor nu exlude ca eventuale efecte alecreşterii TVA să apară şi în următoarele luni, dar susţine căevoluţia preţurilor din iulie va fi determinantă pentru fineleanului.

La polul opus se situează economistul şef al BCR, Lucian Anghel,cu o prognoză pentru rata lunară de 3,4%, corespunzătoare uneiinflaţii anuale în jur de 8%. Citiţi mai multe estimări privind inflaţia din luna iulie pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO