Eveniment

Distribuitorii de medicamente au imprumutat 500 de milioane de euro in acest an

Distribuitorii de medicamente au imprumutat 500 de milioane de euro in acest an

Viorel Vasile, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania: Sumele contractate de la banci sunt purtatoare de dobanzi a caror valoare cumulata poate atinge 50 de milioane de euro, care se aduga cheltuielilor deja in crestere ale companiilor de profil.

05.07.2007, 19:19 71

Distribuitorii de medicamente cu activitati pe piata locala de profil s-au imprumutat de 500 mil. euro in acest an pentru a-si sustine operatiunile, in conditiile in care platile de la buget se fac cu intarziere.
"Suma cu care noi finantam sistemul sanitar a crescut constant, astfel incat ne vedem in situatia ca in 2007 principalii distribuitori sa crediteze sistemul cu circa 500 mil. euro", a afirmat Viorel Vasile, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania, cu ocazia seminarului "Manifest pentru un sistem sanitar sanatos". El a precizat ca sume contractate de la banci sunt purtatoare de dobanzi a caror valoare cumulata poate atinge 50 mil. euro, care se adauga cheltuielilor deja in crestere ale companiilor de profil.
Potrivit reprezentantilor distribuitorilor, costurile jucatorilor de profil sunt cu pana la 30% mai mari comparativ cu cele ale distribuitorilor din Europa, datorita in principal eforturilor logistice suplimentare.
Printre distribuitorii care au contractat credite de valoare mare in ultima perioada se numara grupul A&D Pharma, cu 100 mil. euro, dar si grupul Fildas, cu 80 mil. euro. In acest an si Relad a completat seria jucatorilor care atrag finantari de valoare mare, suma pe care acesta urma sa o contracteze fiind de maximum 60 mil. euro.
In total, sumele restante pe care farmaciile si spitalele trebuie sa le primeasca pentru perioada 2004 - 2006 de la autoritati se ridica la 265 mil. lei (peste 80 mil. euro). Defalcat, farmaciile au de primit 82,7 mil. lei (25 mil. euro), iar spitalele 178,1 mil. lei (57 mil. euro).
Viorel Vasile a precizat ca termenele de plata reglementate sunt de 90 de zile pentru farmacii si 180 de zile pentru spitale, dar ca in realitate banii se recupereaza dupa minimum 120 de zile, putandu-se ajunge si la doi ani.
Acumularea de datorii se realizeaza in conditiile in care preturile medicamentelor au continuat sa scada. Reprezentantii farmaciilor spun ca reducerile de preturi se aplica si medicamentelor deja existente pe stoc, astfel ca se poate intampla sa se vanda un produs, la un pret mai mic decat cel cu care a fost achizitionat.
"La scaderea de preturi de la 1 ianuarie 2007, pierderile pe stocuri ale farmaciilor au fost de 20 mil. euro", a spus Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.
Ea a citat un studiu recent, potrivit caruia cheltuielile cu medicamentele pe cap de locuitor sunt printre cele mai mici din Europa, de 70 de euro pe cap de locuitor, in conditiile in care in Ungaria, acestea sunt de 327 de euro pe cap de locuitor.
De asemenea, numarul de retete prescrise a crescut in acest an la 4,7 milioane fata de 3,2 milioane anul trecut.
Clara Popescu spune ca aceasta este o situatie normala, care arata ca din ce in ce mai multi romani sunt tratati, si nu semnifica neaparat cresterea numarului bolnavilor.
Reprezentantii farmacistilor spun ca existenta plafoanelor la farmacii este unul dintre factorii care franeaza cresterea cheltuielilor cu medicamentele pe cap de locuitori, Romania fiind de altfel singura tara in care aceste plafoane sunt aplicate farmaciilor.
Piata farmaceutica din Romania este puternic fragmentata, in prezent existand aproximativ 5.000 de farmacii din care, dupa estimarile jucatorilor, 1.500 sunt incluse in 150 de lanturi (o retea trebuie sa cuprinda minimum patru farmacii, potrivit legislatiei in vigoare). Aproximativ 70% dintre acestea sunt insa lanturi mici, formate din cel mult 10 farmacii.
Potrivit unui studiu citat de Ileana Niculescu, director executiv al Asociatiei Distribuitorilor si Imporatorilor de Medicamente, 54% dintre farmacii au o cifra de afaceri mai mica de 16.000 de euro.


Credite mari
Grupul A&D Pharma, care include distribuitorul Mediplus si lantul de farmacii Sensiblu, a dechis anul trecut seria jucatorilor care se imprumuta, prin atragerea de 100 mil. euro.
Grupul Fildas, detinut de Anca Vlad, a anuntat in martie contractarea unui credit de 80 mil. euro.
Grupul Relad ar putea atrage in perioada urmatoare o finantare de maximum 60 mil. euro, a treia ca valoare de pe segmenul distributiei de medicamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO