Eveniment

Dochia: Fondurile de la băncile-mamă ar putea să se reducă drastic, iar costul finanţării ar putea să crească dacă lucrurile se precipită

Dochia: Fondurile de la băncile-mamă ar putea să se reducă drastic, iar costul finanţării ar putea să crească dacă lucrurile se precipită

Autor: Claudia Medrega

18.08.2011, 18:36 429

Situaţia imediată pentru sistemul bancar românesc nu este foarte îngrijorătoare, având în vedere că băncile au un nivel satisfăcător de lichiditate, dar există posibilitatea diminuării drastice a finanţărilor pe care băncile locale le pot accesa de la băncile -mamă, iar costul finanţări ar putea să crească, fiind posibilă stagnarea creditării, apreciază analistul financiar Aurelian Dochia.

El consideră că dacă tensiunile vor continua pe pieţele financiare şi lucrurile se vor precipita, unele bănci europene ar putea să intre în criză de lichidităţi.

"Băncile din România, în ciuda pierderilor determinate de creditele neperformante, au un nivel satisfăcător de lichiditate. Dar, asta nu înseamnă că nu există situaţii excepţionale. Finanţările pe care băncile locale pot să se bazeze de la băncile - mamă pot să se diminueze drastic. Şi s-ar putea înregistra chiar inversări ale fluxurilor, în sensul că băncile - mamă ar putea să încerce să retragă din România fonduri pentru a face faţă obligaţiilor. Totodată, costul finanţări ar putea să crească", a comentat Dochia.

În aceste condiţii, creditarea ar putea să stagneze. "Însă, nici până acum încetinirea creditării nu a fost în primul rând din cauza băncilor, ci din cauza lipsei apetitului, a reducerii cererii de credite. Iar cererea nu se va revigora fără semne clare de revenire a economiei. Încotro se va îndrepta economia europeană, va merge şi economia României, cu o anumită ntârziere".

Dochia a explicat că situaţia băncilor europene este destul de confuză şi există instituţii de credit foarte expuse la ţările cu datorii, care vor avea nevoie de capital semnificativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO