• Leu / EUR4.9207
  • Leu / GBP5.7178
  • Leu / USD4.6726
Eveniment

Donald Trump a luat un tratament experimental, care poate avea efecte adverse

Donald Trump a luat un tratament experimental, care poate avea efecte adverse

Autor: Eugenia Foarfecă

03.10.2020, 22:01 1684

Preşedintele SUA se tratează cu un cocktail de anticorpi produs de compania Regeneron. Dr. Radu Ţincu spune că, în cazul în care eficienţa va fi dovedită de studii ulterioare, acesta este un tratament pentru cauza bolii. Cocktailul nu e lipsit de riscuri.

Cocktailul de anticorpi sintetici pe care l-a luat preşedintele Donald Trump a surprins pe toată lumea, mai ales că acest tratament nu se află în schemele oficiale anti-Covid din SUA şi nici din Europa.

Preşedintele a primit acest cocktail de anticorpi pentru că ar putea fi singurul tratament care poate lupta direct împotriva capacităţii virusului de a se replica în organism, ceea ce nu face niciun alt medicament „aruncat” până acum în lupta anti-Covid.

Rezutatele studiului preliminar făcut de compania Regeneron s-au dovedit a fi promiţătoare pe 275 de pacienţi deocamdată, dintr-un total de 1000 înscrişi.

Cocktail -ul Regeneron include pe de o parte un anticorp monoclonal care vizează proteina spike pe care virusul o foloseşte pentru a fora în celulele sănătoase şi pe de alta un alt anticorp care vizează o altă parte a coronavirusului. Cu doi anticorpi, speranţa este de a opri replicarea virală, pe când încă organismul nu reuşeşte să facă asta.

Dr. Radu Ţincu, medic de ATI - Toxicologie la Spitalul Floreasca explică cum acţionează tratamentul: „Este un cocktail de anticorpi, unul monoclonal care se adresează unei proteine de la suprafaţa virală, şi celălalt se adresează altui punct target care va modula infecţiozitatea virală, alături de aceşti anticorpi, dacă vor fi dovediţi în studii ulterioare că au eficienţă reprezintă tratamentul etiologic (n.r.- cauza bolii)”.

Tratamentul primit de Trump nu este însă lipsit de riscuri.

„Pot să declanşeze alergii severe, febră sau simptome care să semene cu infecţiile flu-like, virale. Trebuie să fie nişte trialuri clinice care să includă pacienţi cu diferite forme de coronavirus, fie medii, fie uşoare, sau chiar severe, şi să vedem exact care este evoluţia pe termen lung. Pentru orice tratament care nu este validat din punct de vedere clinic există aceste riscuri pe care fiecare şi le asumă”, a declarat geneticianul Andreea Cătană.

Preşedintele Trump a luat deja antiviralul Remdesivir, aprobat oficial de FDA-ul american, dar şi alte substanţe.

„Este vorba despre melatonină, sunt şi aici studii care arată faptul că melatonina ar avea anumite efecte protective, alături de vitamina D, ea fiind un element care se pare că modulează capacitatea virusului de a infecta celulele umane, iar o cantitate suficient de mare de vitamina D în terapia zilnică reduce capacitatea virusului de penetrabilitate intracelulară”, a mai spus Radu Ţincu, medic de ATI.

În plus, preşedintele Trump mai primeşte şi zinc, acesta fiind un element important în buna funcţionare a sistemului imunitar.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9207
Diferență: -0,1826
Ieri: 4.9297
Azi: 4.6726
Diferență: -0,2668
Ieri: 4.6851
Azi: 5.7178
Diferență: -0,4197
Ieri: 5.7419
Azi: 4.9903
Diferență: -0,4766
Ieri: 5.0142