Eveniment

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Marcel Ciolacu, lasă-i pe toţi să se certe şi du-te săptamâna viitoare la Bagsværd, la Novo Nordisk. Roagă-i să transfere tehnologie în Romania pentru a produce Wegovy

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Marcel Ciolacu, lasă-i pe...

Autor: Dragos Damian

11.08.2023, 17:22 57593

In timp ce 19 milioane de profesori in economie cauta solutii pentru a fenta plata taxelor, impozitelor si contributiilor a trecut neobservata informatia ca medicamentul Wegovy reduce cu pana la 20% riscul de moarte cardiovasculara, infarct miocardic non-fatal si accident vascular cerebral non-fatal. Anuntul aparut dupa publicarea rezultatelor studiului SELECT, care a inrolat peste 17.600 de adulti din 41 de tari, a propulsat capitalizarea de piata a producatorului danez pana la un nivel record de peste 410 miliarde de dolari, mult peste PIB-ul Romaniei, Novo Nordisk candidand astfel la pozitia de cea mai valoroasa companie europeana, apropiindu-se “periculos” de mult de rivalul un pic mai valoros LVMH.

Sa explicam mediului de afaceri, fara a intra in detalii medicale, ca vorbim de cea mai noua clasa terapeutica de agenti pentru terapia obezitatii, care cuprinde cinci medicamente deja comercializate si alti vreo zece compusi aflati in diverse faze de dezvoltare clinica. O clasa care poate fi speranta omenirii scufundata intr-o pandemie de obezitate si care, iata, demonstreaza si beneficii in preventia bolilor cardiovasculare. Sunt estimari care arata ca vanzarile acestei clase noi de medicamente pot depasi 25 miliarde de dolari dupa 2030, singurul impediment fiind capacitatile reduse de productie si lanturile de aprovizionare foarte complicate.

Sigur ca prietenii mei din industrie vor zambi ingaduitor si vor intreba de ce ar investi in Romania cea mai valoroasa companie europeana? Sau, la modul general, orice mare companie farmaceutica? De ce ar fi interesata industria de o tara care a avut politici publice de respingere a sectorului prin gafe in aprobarea preturilor, fiscalitate nerezonabila aplicata cifrei de afaceri, acces intarziat pana la 900 de zile pentru medicamente noi, atitudini anti-generice si anti-biosimilare? In care timp de ani de zile angajati ai Ministerului Sanatatii si ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate cu atributii in domeniul medicamentului nu au calcat intr-o fabrica de medicamente? De ce ar fi interesata industria de o tara in care Agentia Nationala a Medicamentului, care putea aduce venituri de zeci de milioane de lei, a fost considerata entitate periferica? O tara care fiind la coada tuturor clasamentelor de sanatate europene pierde anual zeci de mii de cetateni care mor inclusiv pentru ca nu au acces in timp la medicamente?

Ramane ca Marcel Ciolacu sa raspunda la toate aceste intrebari. Si raspunsurile pot fi date in vizita de la Bagsværd pentru a convinge pe Novo Nordisk ca are toate motivele sa produca Wegovy in Romania. Marcel Ciolacu se poate duce si la Indianapolis, la Paris, la Cambridge, la Ingelheim, la Seoul, in toate orasele unde sunt sedii ale companiilor farmaceutice care investesc in medicamente impotriva obezitatii. Tarile care vor investi in unitati de productie pentru acest tip de medicamente vor avea enorm de castigat

Un lucru este sigur, daca nu se duce Marcel Ciolacu se va duce, daca n-a facut-o deja, Viktor Orban. Vecinii nostri au investit strategic in industria farmaceutica atragand 23 de investitii majore, au exporturi insumate de 3,2 miliarde Euro si tin 30 de mii de specialisti ocupati in acest domeniu.

Ar mai ramane de clarificat un aspect, cu siguranta legat de tema:  cum se poate ca o tara cu o populatie de trei ori mai mica decat a Romaniei si un teritoriu de sase ori mai mic decat al nostru sa devina un jucator international emblematic in domeniul R&D? Raspunsul este relativ simplu, toata suflarea tarii a platit pana la ultima coroana taxe, impozite si contributii care au fost investite intr-un proiect care a reusit, “Danemarca Educata”.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO