Eveniment

Drama demografică a poporului român: Numărul copiilor născuţi în România a scăzut cu 40% faţă de anul 1990, iar unu din opt copii români se naşte în străinătate

Drama demografică a poporului român: Numărul copiilor născuţi în România a scăzut cu 40% faţă de anul 1990, iar unu din opt copii români se naşte în străinătate

Autor: Adelina Mihai

02.06.2017, 17:45 1480

Mai puţin de 190.000 de copii români s-au născut anul trecut, numărul acestora fiind cu 40% mai scăzut faţă de anul 1990. În plus, o pondere semnificativă este cea a copiilor născuţi de mame românce în străinătate, arată datele Institutului de Statistică.

Anul trecut, numărul născuţilor vii în România a fost de 189.783 de copii, în scădere cu 6% faţă de anul 2015 şi cu 40% mai puţini faţă de anul 1990, arată datele oficiale. Lipsa locurilor de muncă i-a determinat pe tinerii care ar fi trebuit să-şi întemeieze o familie să plece în străinătate, în timp ce femeile amână din ce în ce mai mult naşterea primului copil, iar aceste fenomene accentuează scăderea populaţiei României.

Mai mult decât atât, în anul 2015 (cel mai recent an pentru care există date), peste 26.000 de copii români s-au născut în străinătate, ceea ce înseamnă că 13% din to­ta­lul copiilor români născuţi în 2015 (adică unu din opt), s-au născut în altă ţară. Po­pulaţia este cel mai important „activ” al unei ţări, iar fenomenul de scădere a popu­la­ţiei există şi în statele puternic dezvoltate din punct de vedere economic, care însă îşi „re­zolvă” problema prin importul de imi­gran­ţi.

„Viitorul în ceea ce priveşte dinamica demografică, numărul de naşteri în străinătate, numărul de reveniri şi plecări depinde de evoluţia economiei României şi de percepţia românilor emigranţi vizavi de modul în care funcţionează instituţiile de stat. De aceea, nu poate fi conturată o tendinţă în acest sens. În contextul european, în ultima perioadă România a avut o evoluţie economică bună, iar dacă la aceasta se adaugă şi tentativa de majorări salariale în linie cu aşteptările populaţiei, lucrurile merg într-o direcţie bună”, a spus Dumitru Sandu, profesor universitar la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO