Eveniment

Drept la replica: BNR nu este in corzi si nici nu si-a epuizat arsenalul antiinflationist

07.11.2007, 18:54 14

Regret ca tocmai Ziarul Financiar, in demersul de a comenta conferinta de presa de luni, de la Banca Nationala, a "personalizat" excesiv afirmatiile mele, incepand cu titlul, nefericit ales - "BNR este in corzi: admite ca nu mai are arme contra inflatiei". Titlu care nu reflecta adevarul si nici nu surprinde precizarile, sublinierile si nuantele din conferinta de presa. Pentru ca nici inversarea tendintei dezinflationiste nu poate fi o surpriza pentru o banca centrala. In repetate randuri, BNR, ca orice banca centrala, a subliniat pericolele inflationiste care s-ar putea materializa. Dar, mai cu seama, nu este adevarat ca BNR ar fi in corzi si ca... nu ar mai avea arme contra inflatiei.
As sugera Ziarului Financiar, care dispune de mijloace si competenta, sa intreprinda un studiu cu privire la istoria recenta a bataliilor cu inflatia din mai multe tari, unele foarte apropiate de granitele Romaniei. Cazul Poloniei, de exemplu, este in opinia mea extrem de relevant. Va constata ca o banca centrala are intotdeauna instrumente pentru a forta dezinflatia. Pretul folosirii excesive a unor astfel de instrumente poate fi insa intolerabil pentru societate. Caci poate provoca recesiunea economica.
Banca Nationala nu-si doreste interventii care sa se soldeze cu o recesiune economica in Romania. Afirmand ca preferam o actiune concertata, in cadrul unui mix coerent de politici, in asa fel incat sa produca efecte concomitent politica monetara, politica fiscala, politica veniturilor si restructurarea economica, nu am avut nicio clipa in vedere faptul ca BNR si-ar fi epuizat instrumentele de interventie. La cu totul altceva m-am referit. Si anume, la riscurile interventiei singulare a Bancii Nationale in contextul imprejurarilor actuale.
Sa judecam. BNR ar putea ridica dobanda de politica monetara pana in punctul in care efectul ar fi extrem de puternic. Numai ca riscul ar fi o apreciere a leului pana la niveluri la care sa vedem producandu-se o dinamica brutala, cu efecte secundare grave. Sau, dimpotriva, sa forteze o depreciere puternica a leului, obtinand o corectie la fel de brutala a contului curent si o reducere evidenta a dezechilibrului extern. Banca Nationala ar face astfel o demonstratie de forta - care din punct de vedere legal s-ar inscrie in mandatul sau - dar economia s-ar afla sub o presiune careia i-ar fi imposibil sa-i faca fata. Recesiunea economica ar fi astfel inevitabila.
Noi spunem mereu: atentie la echilibru. Prin urmare, apelul la o conlucrare realista in contextul mix-ului de politici economice nu exprima disperarea ca BNR ar fi in corzi, ci grija ca economia romaneasca, in ansamblul ei, sa nu ajunga in corzi. Dimpotriva, dovedim preocuparea ca economia noastra sa mai creasca - inca noua ani, asa cum am mai spus - in conditii de stabilitate a preturilor si de stabilitate financiara.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO