Eveniment

Dumitru, Raiffeisen: În urma road-show-ului din SUA investitorii au aflat "cine este România". Există potenţial pentru a atrage bani de acolo, dar nu te împrumuţi la orice preţ

 Dumitru, Raiffeisen: În urma road-show-ului din SUA investitorii au aflat "cine este România". Există potenţial pentru a atrage bani de acolo, dar nu te împrumuţi la orice preţ
17.11.2011, 20:10 565

Realizarea road-show-ului pentru vânzarea de titluri în dolari pe piaţa din SUA este un "pas mare înainte" în urma căruia investitorii au aflat "cine este România" , iar potenţial pentru a atrage bani de acolo există, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

"Sunt convins că în SUA există lichidităţi care caută randamente. Există un potenţial ca România să atragă bani de acolo. Dar, nu te împrumuţi la orice preţ. Este bine că au fost realizate întâlniri cu investitorii, pentru ca atunci când apar condiţii mai bune, să lanseze emsiunea. Pieţele sunt destul de volatile. Nu poţi să ghiceşti evoluţia. Trebuie să prinzi o fereastră".

Ministerul Finanţelor a amânat emisiunea de titluri în dolari din SUA, după un turneu de o săptămână pentru promovarea României, din cauza tensiunilor majore de pe pieţele financiare, reflectate în prime de risc care ar fi împins dobânda la peste 7% pentru titlurile pe cinci ani.

Dumitru a amintit că apetitul pentru tot ce înseamnă datorie suverană s-a diminuat în ultima perioadă.

"Momentul pentru o emisiune nu este cel mai prielnic. Nu ştiu dacă intenţia Finanţelor era şi să emită. Este bine că s-au dus acolo măcar să prezinte România. Este bine că investitorii au aflat cine este România, că le-am suscitat măcar interesul. Este o piaţă pe care nu am mai fost".

În ceea ce priveşte maturitatea, Dumitru consideră că ar fi benefic ca de pe pieţele externe Finanţele să se împrumute pe scadenţe cât mai lungi, de minim 5 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO