Eveniment

După ce Ministerul Finanţelor a majorat dobânzile la titlurile de stat, investitorii străini şi-au majorat expunerea pe România, ajungând să deţină 20% din datoria publică internă

După ce Ministerul Finanţelor a majorat dobânzile la...

Autor: Claudia Medrega

20.03.2019, 00:07 2203

Intrările de investiţii străine de portofoliu pe piaţa titlurilor de stat denominate în lei şi euro însumau 32,3 mld. lei la sfârşitul anului trecut, ponderea deţinerilor nerezidenţilor în totalul portofoliului de datorie publică internă urcând în decembrie până la 20,2%, cel mai mare nivel din 2018, după ce la jumătatea anului scăzuse la 17,7%, după cum reiese din cele mai recente statistici ale Ministerului Finanţelor.

Ponderea deţinerilor nerezidenţilor a depăşit la sfâr­şitul 2018 valoarea din decembrie 2017, de doar 17,2%.

Rămâne de văzut cât de volatile vor fi noile fluxuri de ca­pital străin şi cât de vulnerabilă este România la even­tua­lele retrageri ale străinilor cauzate de reapariţia unor ten­siuni externe sau a unor episoade de instabilitate internă.

În România nerezidenţii au mai ajuns şi în anii trecuţi la ponderi de peste 18% din portofoliile de titluri de stat româneşti, însă în două-trei trimestre s-au ajustat din cauza crizelor politice interne suprapuse cu tensiunile din zona euro. Ponderi de 20-30% ale plasamentelor străinilor se înregistrau preponderent în anii 2013-2014.

Băncile au în continuare cele mai mari deţineri de ti­tluri de stat emise pe piaţa locală, respectiv 46% din total.

Deţinerile fondurilor de pensii private au fost în ascensiune şi au ajuns în decembrie la 18,2%, faţă de 17% la începutul anului 2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO