Eveniment

Dupa pierderi de 25 mil. euro, liber la export in UE

09.05.2006, 00:00 12

Producatorii de carne de pasare considera ca reluarea exporturilor in Uniunea Europeana va fi extrem de dificila, pentru ca, dincolo de pierderile financiare de aproape 25 de milioane de euro, companiile locale au pierdut si relatiile comerciale externe.

Comisia Europeana a aprobat, la sfarsitul saptamanii trecute, reluarea importurilor de carne si preparate din carne de pasare din Romania, urmand ca decizia sa intre in vigoare in circa doua saptamani, dupa publicarea in Jurnalul Oficial al UE.

"Reluarea exporturilor nu ne va ajuta prea mult, pentru ca toate contractele producatorilor interni pe pietele externe sunt pierdute. Cred ca va mai dura ceva timp pana sa putem spune ca am reluat cu adevarat exporturile", a declarat pentru ZF Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).

El apreciaza ca intreruperea exporturilor dupa aparitia gripei aviare, in octombrie 2005, a generat pierderi de circa 25 de milioane de euro pentru sectorul avicol. In plus, scaderea consumului de pe piata interna, crearea unor stocuri pentru producatori au dublat valoarea pierderilor. Astfel, potrivit UCPR, gripa aviara a produs pana la inceputul acestei luni pierderi totale de 50 mil. euro.

In negocierile cu Uniunea Europeana, Romania beneficiaza in acest an de un contingent de export de 9.000 de tone de carne de pasare fara taxe vamale, insa producatorii locali sunt siguri ca nu va putea fi realizat.

"Vom exporta maximum 2.000-3.000 de tone de carne de pasare in acest an. Nu trebuie sa uitam ca suntem deja la jumatatea anului, iar relatiile pe pietele externe vor fi restabilite cu greu", considera Van.

UE a suspendat in octombrie 2005 importurile de produse avicole din Romania, iar dupa circa o luna si jumatate a aprobat reluarea importurilor din 16 judete din regiuni in care virusul gripei aviare nu a fost semnalat.

"Puteam exporta inca de anul trecut, dar nu am facut-o pentru ca piata europeana de carne de pasare a cazut, iar producatorii europeni au ramas cu stocuri care pot asigura necesarul intern de consum", a mai precizat Van.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO