Eveniment

E.ON va investi 140 de mil. euro la Distrigaz Nord pana in 2013

10.02.2006, 22:03 17

Compania de distributie a gazelor Distrigaz Nord, intrata anul trecut in portofoliul E.ON Ruhrgas, a anuntat pentru urmatorii sapte ani investitii de aproximativ 140 mil. euro in reabilitarea sistemelor de distributie de gaze si in implementarea unor noi structuri organizatorice.

"In urmatorii ani suntem obligati sa inlocuim 40% din reteaua de conducte, deoarece le expira perioada de valabilitate. De asemenea, pana in 2007, trebuie sa finalizam separarea activitatilor de distributie si furnizare, lucru care va fi obligatoriu o data cu intrarea in UE", a declarat Achim Saul, director general adjunct al Distrigaz Nord.

El a adaugat ca resursele financiare pentru realizarea proiectelor de modernizare sunt obtinute printr-o majorare de capital de la 125 mil. euro la 178 mil. euro.

Dupa ce compania de distributie a gazelor a anuntat ca estimeaza o pierdere de 27 mil. euro pentru 2005, oficialii societatii spun ca anul acesta vor incerca sa reduca din pierderi pe fondul initierii unor masuri de management al costurilor si al preturilor.

De la inceputul anului, compania a demarat programul de reorganizare si functioneaza, in prezent, prin intermediul a sapte divizii cu functii separate.

"Desi functionam momentan cu cel mai mare numar de angajati din cadrul grupului, nu intentionam sa operam restructurari. Avem, intr-adevar, un program de eficientizare, iar in viitor, daca vom constata ca avem prea mult personal, vom recurge si la restructurari", a precizat reprezentantul E.ON Ruhrgas in Romania.

In opinia sa, pierderile inregistrate in 2005 au fost determinate in principal de faptul ca pretul gazelor la consumatorul final nu a crescut o data cu pretul de cumparare al gazelor.

"Desi Romania s-a angajat sa mareasca pretul gazelor de productie interna de la 115 $/1.000 mc, cat e in prezent, pana la 270 $/1.000 mc, acest proces nu se poate realiza peste noapte, deoarece o mare parte din populatie nu isi va putea permite sa mai plateasca aceste servicii. In acest moment, se cauta solutii pentru subventionarea celor care au venituri reduse, dar si pentru diversificarea surselor de gaze naturale pe care Romania le are", a mai declarat Achim Saul.

Grupul german a preluat in iulie anul trecut 51% din actiunile Distrigaz Nord, in cadrul unei tranzactii de 304 mil. euro. E.ON Ruhrgas mai detine actiuni si la compania producatoare de energie electrica si termica CCNE, precum si la furnizorul de gaze local Congaz Constanta. Portofoliul E.ON include si pachetul majoritar in cadrul companiei de distributie a energiei electrice Electrica Moldova, actuala E.ON Moldova, achizitionata in cadrul unei tranzactii de 100 mil. euro. "Piata romaneasca este una importanta pentru noi si este posibil ca in viitor sa ne implicam si in alte privatizari", a conchis Saul.

anca.rif@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO