Eveniment

Echipa de robotică a unui liceu din Hunedoara a ajuns cea mai bună din lume. Cum a ajuns un profesor de fizică şi echipa lui dintr-un oraş monoindustrial care nu mai are nici gară să fie cea mai bună din lume. Vedeţi echipa la ZF Live

Autor: Răzvan Botea

22.08.2018, 13:22 2860

Echipa RobotX Hunedoara de la Colegiul Naţional de Informatică Traian Lalescu a câştigat cele mai importante cinci premii din cadrul competiţiei FIRST Global Competition din Mexic, elevii români obţinând cinci medalii de aur la cea de-a II-a ediţie a competiţiei globale de robotică.

„Robotul nostru a avut mai multe sarcini. A trebuit să ducă panouri solare dintr-un loc într-altul, să ia cuburi de combustibil şi să le ridice la o anumită înălţime pentru o centrală bazată pe combustibil fosil, să completeze un generator nuclear, să coopereze cu alţi roboţi pentru a lega două linii de electricitate între ele, toate acestea într-un timp limitat şi împotriva altor trei echipe”, a declarat la ZF live Cristian Budiu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional de Informatică Hunedoara.

Elevii au fost „recrutaţi” şi mai apoi îndrumaţi de profesorul Mircea Nistor.

„Noi am conştentizat poate ceva mai repede decât alţii că viitorul nostru pe termen mediu şi lung este cu roboţi, sau nu este deloc, pentru că lumea se schimbă, suntem din ce în ce mai mulţi, trăim din ce în ce mai mult, vrem să trăim din ce în ce mai bine, şi asta nu se mai poate decât dacă punem multe maşini la treabă”, a spus la ZF Live Mircea Nistor, profesor de fizică la Colegiul Naţional de Informatică Hunedoara.

La competiţie au participat 170 de ţări.

Elevii au spus că s-au dus către robotică în primul rând pentru că au avut pe cineva care să le deschidă ochii, pe domnul profesor.

„Elevii sunt modeşti şi nu le place să se laude. Au câştigat tot. Tot ce se putea câştiga acolo. Au făcut cel mai are număr de puncte, au făcut meciuri cu peste 1.000 de puncte, asta este ceva uriaş. Poţi câştiga ca număr de puncte, dar să nu câştigi finala. Au câştigat inclusiv finala. Sunt echipa câştigătoare şi erau vedetele concursului, toată lumea vedea acolo să vadă echipa României. Se adunau toţi şi întrebau când joacă România””, a spus Dana Războiu, CEO al Naţie prin Educaţie, fundaţia care a adus concursul de robotică First Tech Challenge şi în România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO