Eveniment

Eclipse totale de Lună, ploi de meteoriţi şi superluna vor lumina cerul în 2022

Eclipse totale de Lună, ploi de meteoriţi şi superluna...

Autor: Mihaela Ionita

02.01.2022, 10:15 740

Noul an va fi cu siguranţă o încântare pentru privitorii cerului, cu o mulţime de evenimente celeste în calendar. Iată care sunt principalele evenimente de pe cer din 2022, astfel încât să vă puteţi pregăti binoclul şi telescopul.

Există 12 faze de lună plină în 2022, iar două dintre ele se califică drept superluni.

Definiţiile unei superluni pot varia, dar termenul denotă, în general, o lună plină care este mai strălucitoare şi mai aproape de Pământ decât în mod normal şi, prin urmare, apare mai mare pe cerul nopţii, potrivit CNN.

Unii astronomi spun că fenomenul se produce atunci când Luna se află la 90% din perigeu, cea mai mare apropiere de Pământ pe orbită. Conform acestei definiţii, luna plină din iunie, precum şi cea din iulie vor fi considerate evenimente de superlună.

Iată lista lunilor pline pentru 2022, potrivit Farmers' Almanac:

17 ianuarie: Luna Lupului
16 februarie: Luna zăpezii
18 martie: Luna viermilor
16 aprilie: Luna roz
16 mai: Luna florilor
14 iunie: Luna căpşunilor
13 iulie: Luna cerbului
11 august: Luna Sturgeon
10 septembrie: Luna recoltei
9 octombrie: Luna vânătorului
8 noiembrie: Luna castorului
7 decembrie: Luna rece.

Eclipsele lunare şi solare

Eclipsele solare parţiale au loc atunci când Luna trece prin faţa Soarelui, dar îi blochează doar o parte din lumină. Asiguraţi-vă că purtaţi ochelari de eclipsă adecvaţi pentru a vedea în siguranţă eclipsele solare, deoarece lumina poate fi dăunătoare pentru ochi.

O eclipsă parţială de soare pe 30 aprilie poate fi văzută de cei din sudul Americii de Sud, sud-estul Oceanului Pacific şi peninsula Antarctică.

O altă eclipsă, pe 25 octombrie, va fi vizibilă pentru cei din Groenlanda, Islanda, Europa, nord-estul Africii, Orientul Mijlociu, vestul Asiei, India şi vestul Chinei.

O eclipsă de Lună poate avea loc doar în timpul lunii pline, atunci când Soarele, Pământul şi Luna se aliniază, iar Luna trece în umbra Pământului. Pământul proiectează două umbre pe Lună în timpul eclipsei. Penumbra este umbra exterioară parţială, iar umbra este cea completă, întunecată.

Vor avea loc două eclipse totale de Lună şi două eclipse parţiale de Soare în 2022, potrivit The Old Farmer's Almanac.

Când luna plină trece în umbra Pământului, se întunecă, dar nu dispare. Lumina Soarelui care trece prin atmosfera Pământului luminează Luna într-un mod dramatic, transformând-o în roşu, motiv pentru care aceasta este adesea denumită "lună sângerie".

Ploi de meteoriţi

Noul an începe cu ploaia de meteoriţi Quadrantid, care se aşteaptă să atingă un vârf în orele de noapte între 2 şi 3 ianuarie pentru cei din America de Nord, potrivit American Meteor Society.

Ploaia anuală de meteoriţi Perseide din august este o adevărată încântare pentru cei care observă cerul, deoarece produce extrem de multe dungi de lumină prin atmosfera noastră.

Este prima din cele 12 ploi de meteoriţi de pe parcursul anului, deşi următoarea, ploaia de meteoriţi Lyrid, nu atinge apogeul până în aprilie.

Iată şi celelalte ploi de urmărit în 2022:

Lyridele: 21-22 aprilie
Eta Aquariids: 4-5 mai
Acvariidele delta sudice: 29-30 iulie
Alfa Capricornidele: 30-31 iulie
Perseidele: 11-12 august
Orionidele: 20-21 octombrie
Tauridele sudice: 4-5 noiembrie
Tauridele nordice: 11-12 noiembrie
Leonidele: 17-18 noiembrie
Geminidele: 13-14 decembrie
Ursidele: 21-22 decembrie.