Eveniment

Efectul recesiunii si al crizei gazului rusesc: Consumul de gaze s-a prabusit la nivelul de acum 20 de ani

Efectul recesiunii si al crizei gazului rusesc: Consumul de gaze s-a prabusit la nivelul de acum 20 de ani
24.07.2009, 00:00 53

Nivelul consumului de gaze la sfarsitul primelor sase luni ale acestui an coincide cu cel inregistrat in urma cu mai bine de 20 de ani, cand conductele Transgaz acopereau o arie mult mai scazuta, potrivit operatorului sistemului national de transport al gazelor naturale.

"In primele 6 luni ale anului 2009 a fost inregistrat cel mai mic consum de gaze naturale din ultimii 20-30 de ani. Anterior acestei perioade, consumurile inregistrate in Romania erau mai mici datorita faptului ca sistemul national de transport era mult mai putin extins si nu acoperea decat partial posibilele zone de consum la nivelul tarii, ca si faptului ca industria era mai putin dezvoltata fata de perioada actuala", spun reprezentantii Transgaz.

 

20 de zile fara gaz rusesc

Doua sunt motivele care au adus Romania in aceasta situatie, spun sursele citate.

"Cantitatea de gaze naturale transportata in primul semestru al anului 2009 s-a redus cu circa 1,8 miliarde de metri cubi fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce echivaleaza cu o reducere de 23%. Cauzele principale au fost sistarea gazelor din import de catre Federatia Rusa pentru o perioada de circa 20 de zile in luna ianuarie si criza economica generalizata la nivel mondial, ale carei efecte se reflecta si in Romania", explica reprezentantii companiei.

Astfel, de la inceputul anului, din cauza conflictului ruso-ucrainean, piata locala, alaturi de alte multe alte piete europene, a fost debransata de la orice molecula de gaz rusesc, consumul national fiind acoperit exclusiv din productia proprie. Ca masuri pentru aceasta situatie de urgenta, ministerul a obligat trecerea mai multor termocentrale, mari consumatoare de gaze naturale, pe pacura in scopul realizarii unor economii.

Mai mult, mari consumatori de gaze au fost obligati sa nu-si reporneasca activitatea mai ales in perioada respectiva. Este cazul Azomures, cel mai mare consumator local de gaze, Doljchim a fost inchis, in timp ce unele companii cum ar fi Mechel Targoviste si-au prelungit perioada de nefunctionare. Pentru combinatele chimice, solutia inchiderii ar fi intervenit oricum pe fondul prabusirii cererii pentru produsele acestora. Criza a facut ca alti mari consumatori de resurse energetice sa anunte dimi-nuarea activitatii, cum este cazul combinatului ArcelorMittal Galati sau Alro Slatina.

In ciuda acestei evolutii, oficialii Transgaz au remarcat o redresare a consumului, mai ales odata cu intrarea in vigoare a ordonantei emise de Ministerul Economiei potrivit careia marii consumatori industriali, cum ar fi cei din segmentul chimic, urmeaza sa fie alimentati pana in noiembrie numai cu gaze din productia interna, mult mai ieftine fata de cele din import.

 

Energia, scadere de 10% pentru tot anul

Nici consumul de energie electrica nu a ramas neafectat in primul semestru al anului, cand, potrivit datelor Transelectrica, a fost inregistrata o reducere de 10% a cantitatilor, tot pe fondul efectelor crizei.

"Cea mai mare reducere a consumului s-a inregistrat in luna aprilie, cand consumul a reprezentat 86% din cel din aprilie 2008, adica o scadere de 14%", spune Adrian Baicusi, directorul general al Transelectrica.

Oficialul companiei spune ca inca nu se poate vorbi de o redresare a consumului de energie electrica, desi se remarca o usoara diminuare a reducerii consumului in lunile mai-iunie, comparativ cu perioada similara a anului trecut.

"Consideram ca reducerea de consum va fi la sfarsitul anului 2009 de circa 10% fata de 2008", a mai precizat Baicusi.

In cazul energiei electrice, cea mai puternica reducere a consumului a avut loc in anii 1990-1999 ca urmare a restructurarii industriei romanesti.   

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO