Eveniment

Euro Insol, controlată de Remus Borza, este administrator judiciar al Romelectro, cel mai mare contractor pe lucrări din energie

Remus Borza este cunoscut în piaţă după ce a fost administratorul judiciar al companiei Hidroelectrica şi a reuşit să scoată compania din insolvenţă.

Remus Borza este cunoscut în piaţă după ce a fost administratorul judiciar al companiei Hidroelectrica şi a reuşit să scoată compania din insolvenţă.

Autor: Roxana Rosu

28.07.2022, 15:31 761

Remus Borza: Managementul companiilor energetice ale statului trebuie sa realizeze că investiţiile sunt mai importante decât profitul. Raportarea unor profituri astronomice care sunt rezultatul unor conjuncturi de piaţă, fără investiţii.

Firma Euro Insol a fost desemnată administrator judiciar al Romelectro, cel mai mare contractor general din România pe lucrări de producere, transport, distribuţie şi furnizare energie electrică.

Decizia a fost pronunţată joi, 28 iulie, de Tribunalul Bucureşti.

”Indiscutabil Romelectro este o societate cu un palmares impresionant de lucrări atât în România cât şi pe alte pieţe. Romelectro este o societate vitală din perspectiva siguranţei sistemului energetic naţional, dar cu o situaţie financiară precară, cu un sold al datoriilor de două ori mai mare decât al activelor, cu capitaluri proprii negative şi cu pierderi operaţionale pe toate contractele cu producătorii şi transportatorul de energie care au refuzat să recunoască costurile reale ale lucrărilor şi să adiţioneze contractele cu valoarea actuală a materialelor, echipamentelor şi a salariilor. Managementul companiilor energetice la care statul este acţionar trebuie sa realizeze că investiţiile sunt mai importante decât profitul.”, a declarat avocatul Remus Borza, practician coordonator Euro Insol.

Înfiinţat în 1971, Romelectro a realizat lucrări de proiectare şi inginerie pentru peste 15.000 MW în centrale electrice convenţionale (hidro, cărbune, gaz) şi nucleare, ceea ce reprezintă aproape 80% din capacitatea totală instalată în România.

Firma a retehnologizat peste 3.000 MW instalaţi în centrale hidro şi termo, a asigurat inginerie şi design pentru punerea în funcţiune a peste 150 de staţii de înaltă tensiune şi lucrări de proiectare şi execuţie a mai mult de 22.000 km de LEA.

Romelectro a intrat în insolvenţă în februarie 2022, ca urmare a incapacităţii de plată a unei datorii de 227 milioane lei.

Potrivit Euro Insol, starea de insolvabilitate a companiei s-a instalat încă din 2019, ca urmare a intrării în vigoare a OUG 114/2018 prin care aproape s-a dublat salariul minim în domeniul construcţiilor şi a pierderilor din contractele încheiate cu Romgaz,  Transelectrica şi Hidroelectrica. Pierderile operaţionale s-au majorat în perioada 2020-2021 pe fondul restricţiilor de deplasare, a regulilor de izolare şi limitării numărului de muncitori pe şantiere.

Remus Borza este cunoscut în piaţă după ce a fost administratorul judiciar al companiei Hidroelectrica şi a reuşit să scoată compania din insolvenţă. Euro Insol a preluat în vara anului 2012 administrarea Hidroelectrica, unul dintre cei mai mari producători de energie locali, care a ieşit din insolvenţă în 2016.

”Raportarea cu mândrie patriotică a unor profituri astronomice la care nu au nicio contribuţie, fiind rezultatul doar al unor conjuncturi de piaţă, în detrimentul investiţiilor ne costă scump şi ne va costa şi mai scump în anii următori. Este o realitate a ultimilor 30 de ani că statul ca acţionar majoritar la marii producători de energie nu a reuşit să pună în funcţiune nici măcar un Kw. Avem capacităţi de producţie hidro şi pe cărbune cu durata de viaţă depăşită, unele mai vechi de 50 de ani. Nu am fost în măsură să retehnologizăm capacităţile existente şi nici să punem în funcţiune capacităţi noi de producere a energiei electrice. Lipsa investiţiilor în energie a condus la insolvenţa marilor contractori: UCM Reşiţa, ISPH, Hidroserv, Hidroconstrucţia, Romelectro. Prioritatea noastră este ca în cel mai scurt timp să reuşim să renegociem cu Romgaz contractul construcţiei centralei electrice pe gaz de la Iernut. Este o centrală de mare putere de 430 MW, cu regim de funcţionare în bandă, adică 365 zile/an şi cu o producţie de peste 3.000.000 MWh/an, adică peste 7% din consumul naţional de energie. Punerea în funcţiune a acestui obiectiv strategic va conduce la atenuarea preţului la electricitate cu efecte favorabile atât pentru economie cât şi pentru populaţie”, a mai spus Remus Borza

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO