Eveniment

Exporturile de servicii, la maximum istoric în S1/2018: 10,2 mld. ruro. Exportăm servicii cu 4 mld. euro mai mult ca acum cinci ani

Exporturile de servicii, la maximum istoric în S1/2018:...

Autor: Adelina Mihai

23.08.2018, 00:07 971

Companiile din România au exportat servicii în valoare record de 10,2 miliarde de euro în S1/2018, arată datele Băncii Naţionale. Exporturile de servicii sunt cu 63% mai mari faţă de cele din 2013.

„Interpretez creşterea volumului de comerţ cu servicii ca pe un semnal pozitiv al modificării structurii economiei ro­mâneşti către ramuri şi sectoare cu valoare adăugată mai mare, care sunt în general din zona serviciilor. Funda­men­tal, intensificarea comerţului în zona serviciilor este favorabilă şi ne duce către o zonă cu valoare adăugată mai mare. Este bine pentru economie, pentru că dacă exporţi şi imporţi, faci comerţ cu, să spunem, materii prime cu grad de prelucrare redus, oricât de mare ar fi volumul ex­por­tului, el este semnul unei economii puţin dezvoltate, pe când o economie în care predomină zona asta de ser­vi­cii şi mărfuri complexe, cu valoare adăugată mare, este o economie dezvoltată“, a explicat analistul economic Aurelian Dochia.

Exporturile de servicii au ajuns la 10,2 mld. euro în S1/2018, în creştere cu 4% faţă de perioada similară din 2017, în timp ce importurile de servicii au fost de 6,5 mld. euro, mai mari cu 11% faţă de primul semestru din 2017.

Prin urmare, soldul comerţului exterior cu servicii a ajuns la 3,6 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO