Eveniment

Fabricile furnizorilor Nokia din Cluj au ramas la stadiul de proiect

15.04.2008, 19:53 22

Niciunul dintre furnizorii Nokia - Hansaprint si BYD - nu a demarat lucrarile de constructie pentru facilitatile de productie pe care intentioneaza sa le realizeze in parcul industrial Tetarom III desi oficialii acestora anuntau ca planurile lor prevad inceperea lucrarilor pana la finele lunii martie.
"Din informatiile pe care eu le detin, niciuna dintre aceste companii nu detine autorizatiile de constructie, astfel ca nu au inceput realizarea fabricilor. Noi am dat cele 90 de hectare de teren concernului Nokia, iar de restul trebuie sa se ocupe companiile care vor sa investeasca aici", a declarat pentru
ZF Transilvania, Viorel Gavrea, directorul general al Tetarom.
Conducerea filialei locale a editurii finlandeze Hansaprint, care va realiza in parteneriat cu firma suedeza Elanders operatiunile de tiparire a cutiilor in care se vor ambala telefoanele mobile, a anuntat in martie ca intentioneaza sa demareze pana la finele lunii lucrarile de constructie a fabricii, dar si-a revizuit planurile si a prelungit termenul pana la sfarsitul lui aprilie.
"Noi suntem pregatiti pentru a incepe lucrarile, insa autoritatile care administreaza Tetarom III mai au de finalizat unele detalii legate de autorizatii si terenuri", a declarat pentru ZF Transilvania, Seppo Mero, managing director, Hansaprint Romania.
Acesta a mai spus ca la sfarsitul lunii august compania intentioneaza sa demareze operatiunile de depozitare la Jucu, urmand ca in maximum doua luni de la inceperea acestor activitati sa porneasca si productia. Hansaprint va investi circa 20 mil. euro in constructia noului punct de lucru din Nokia Village.
Potrivit conducerii Hansaprint, pana la mijlocul lui 2009 in noua fabrica vor lucra aproximativ 180 de angajati, evolutia personalului urmand sa depinda de volumul comenzilor din partea clientilor.
Compania estimeaza pentru Romania o cifra de afaceri de peste 20 milioane de euro anual. Hansaprint si Elanders au, din 2004, aceeasi companie mixta in Ungaria, la Komaron, unde Nokia are o fabrica similara celei care va fi construita in Romania. Conducerea Hansaprint a precizat ca deschiderea fabricii din Jucu nu va genera relocarea operatiunilor din alte tari si nici inchiderea altor facilitati de productie detinute de companie. Potrivit conducerii, Hansaprint va construi o fabrica la Jucu pentru a-si dezvolta afacerile si pentru a aborda noi clienti.
Nici chinezii de la BYD, care va produce componente IT pentru telefoanele Nokia, nu au demarat constructia fabricii din Jucu, desi planurile lor prevedeau inceperea lucrarilor luna trecuta. Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii BYD au declarat ca nu pot oferi momentan informatii cu privire la evolutia proiectului din Tetarom III.
Compania urmeaza sa investeasca pentru inceput 20 milioane de euro pentru constructia unei fabrici de 6 hectare la Jucu in care vor lucra 2.000 de oameni. BYD va furniza, in prima faza, bateriile si carcasele pentru fabrica Nokia, dar reprezentantii companiei nu au facut nicio estimare privind cifra de afaceri pentru Romania.
Potrivit oficialilor Tetarom, in parcul Nokia mai sunt asteptate companiile Foxconn Technology, care va realiza aproximativ 80% din componentele electronice pentru telefoanele mobile, si Stora Enso, care va produce ambalajul pentru viitoarele telefoane.
Concernul finlandez Nokia construieste in localitatea Jucu, langa Cluj-Napoca, o fabrica estimata la 60 mil. euro, investitia totala in parcul Nokia Village (care cuprinde si furnizorii) urmand sa depaseasca 200 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO