• Leu / EUR4.9132
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.8027
Eveniment

Finanţele ar putea introduce un plafon de 50.000 lei la plăţile în numerar pentru imobile

Finanţele ar putea introduce un plafon de 50.000 lei la plăţile în numerar pentru imobile

Autor: Raluca Ghinea

27.02.2014, 19:27 994

Ministerul Finanţelor ia în calcul posibilitatea impunerii unui plafon la tranzacţiile cu imobile şi autovehicule plătite în numerar, de 10.000 lei, ca în cazul tranzacţiilor între persoane fizice, sau mai ridicat, de 50.000 de lei pentru bunuri imobile, potrivit secretarului de stat Dan Manolescu.

Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care Guvernul vrea să interzică plata în numerar pentru cumpărările de terenuri, case şi maşini, indiferent de valoarea acestora, atât cumpărătorul, cât şi vânzătorul riscând o amendă de 20% din valoarea tranzacţiei.

Această prevedere este valabilă atât pentru firme, cât şi pentru populaţie şi cuprinde toate tipurile de imobil, precum şi orice fel de autovehicul, indiferent dacă este la prima vânzare sau second-hand.

"A fost o propunere ca în zona tranzacţii imobile şi cu autovehicule să existe totuşi un plafon, poate cel de 10.000 de lei care există în general pentru tranzacţii între persoane fizice sau poate chiar mai mari, pentru că sunt anumite tipuri de bunuri care au valoare mai mare şi ar trebui să fie un plafon extins poate la 50.000 pentru bunuri imobile, nivel peste care tranzacţiile să se facă totuşi prin instrumente de plată fără numerar", a declarat joi Manolescu, la finalul unei dezbateri organizată la Ministerul Fianţelor Publice despre proiectul care vizează plafonarea plăţilor în numerar şi reducerea comisioanelor interbancare la plata cu cardul la comercianţi.

El a arătat că la acest tip de tranzacţii pot exista probleme şi un astfel de plafon ar rezolva unele inconvenienţe care pot apărea în cazul unor tranzacţii efectuate în zona rurală.

"Să nu uităm că un plafon de 50.000 de lei acoperă valoarea a multor hectare de teren în zona rurală", a precizat Manolescu.

Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a comentat despre aplicarea acestei măsuri spunând că limitarea plăţilor în numerar, mai ales la tranzacţii cu terenuri, aminteşte de dictonul "drumul spre iad e pavat cu bune intenţii".

"Drumul spre iad este pavat cu intenţii bune. Nu cunosc ţări în lume unde să nu se mai facă plăţi cash, deşi problema economiei gri şi a spălării banilor apare în multe state (...) Am văzut că se penalizează cumpărarea de teren cu numerar. Să-mi spună cum reuşim să aducem un biet bătrân cu 2.000 de metri pătraţi să-l aducem la bancă, să-i facem cont, să parcurgă toate procedurile de cunoaştere a clientului", a spus Isărescu.

El a arătat că, oricum, procedura de vânzare a terenului presupune o birocraţie ridicată, cu drumuri la primărie, la notar şi este în sine un efort, mai ales pentru deţinătorii de pământ în vârstă.

"Nici nu ştiţi câte formalităţi sunt pentru cumpărarea unui teren, sau cei care au elaborat legea nu ştiu. Şi apoi ne minunăm că avem zone în paragină", a completat Isărescu.

Premierul Victor Ponta a declarat ulterior că Guvernul a renunţat la aprobarea prin ordonanţă de urgenţă a prevederilor pentru limitarea plăţilor în numerar şi reducerea comisioanelor interbancare, iar actul normativ va fi implementat prin lege votată de Parlament. Limitarea comisioanelor bancare a fost o iniţiativă a PNL, susţinută de fostul ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu. Între timp, PNL a ieşit de la guvernare.

Ponta a afirmat că tranzacţiile în numerar vor fi limitate concomitent cu reducerea comisioanelor bancare, dar nu prin ordonanţă, ci prin lege, iar băncile, care "au câştigat destul" trebuie să fie de acord cu această măsură, mai ales că vor câştiga prin creşterea numărului de tranzacţii.

Aprobarea celor două măsuri prin proiect de lege presupune că acestea vor fi aplicate doar după ce actul este adoptat şi de către Parlament, nu doar de Guvern, şi promulgat de preşedinte, nu imediat cum s-ar fi întâmplat dacă erau promovate prin ordonanţă de urgenţă. În Parlament, proiectul poate fi însă şi modificat faţă de forma aprobată de Guvern, înainte să fie aplicat.

De asemenea, Guvernul vrea să introducă noi plafoane privind plăţile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic în numerar, precum şi plăţile în numerar pe care poate să le facă populaţia către firme.

Astfel, plăţile în numerar pe care le pot efectua firmele între ele şi către persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, şi va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plăţi între persoanele fizice.

În prezent, plafoanele zilnice pentru plăţile în numerar între firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei către acelaşi furnizor şi de 10.000 de lei în cazul plăţilor către reţelele de magazine de tipul Cash&Carry, nivel care va fi păstrat.

În acelaşi proiect sunt limitate şi comisioanele interbancare pe care banca emitentă a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale cărei terminale se realizează plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit şi la 0,3% pentru cardurile de credit.

Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informaţiilor obligatorii din acrodurile bancă-comerciant constituie contravenţie şi vor fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 200.000 de lei.

"Pe măsură ce lucrurile se vor clarifica din punct de vedere al stabilităţii politice, acest proiect va fi repus în discuţie şi aprobat în Guvern, apoi trimis în dezbatere în Parlament", a concluzionat Manolescu.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.02.2014

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9132
Diferență: 0,1672
Ieri: 4.9050
Azi: 4.8027
Diferență: 0,2547
Ieri: 4.7905
Azi: 5.8083
Diferență: -0,0103
Ieri: 5.8089
Azi: 5.0576
Diferență: 0,5687
Ieri: 5.0290