• Leu / EUR4.9005
  • Leu / GBP5.4945
  • Leu / USD4.4823
Eveniment

Firea intră în război cu DSP pe fondul programului de testare pentru anticorpi: Vom depune plângere penală împotriva conducerii DSP şi a Ministerului Sănătăţii

Firea intră în război cu DSP pe fondul programului de testare pentru anticorpi: Vom depune plângere penală împotriva conducerii DSP şi a Ministerului Sănătăţii

Autor: Otilia Serescu

11.06.2020, 11:59 128

Ministerul Sănătăţii (MS) prin Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a blocat testarea de tip anticorpi începută de Primăria Capitalei, prin ASSMB, la Arena Naţională, anunţă, joi, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB). De aceea, primarul general va depune o plângere penală.

Conform unui comunicat al PMB, Primăria Capitalei a demarat miercuri testarea necesară pentru studiul ştiinţific care va arăta gradul de contaminare a populaţiei din Capitală, circulaţia virusului şi procentul de imunizare pe cale naturală a bucureştenilor, pentru a reporni activitatea economica si a salva locurile de munca din Capitala.

„Aceste date sunt vitale pentru a stabili măsurile următoare, pentru că toate ţările şi-au repornit economia, dar noi se pare că încă suntem într-un soi de aşteptare care nu ne avantajează. Este un proiect preluat din practica ţărilor civilizate şi care au luptat real cu noul virus. În toate marile capitale, acest tip de testare se face la oameni acasă sau în laboratoare organizate în spaţii temporare de tip container, corturi. Pentru testarea care vizează identificarea de anticorpi Covid, noi am propus alte spaţii – iniţial cabinetele socio-medicale de la sectoare, dar nu au fost acceptate. Am propus apoi cabinetele şcolare, dar directorii unităţilor de învăţământ au primit ameninţări de la Ministerul Educaţiei, că vor fi demişi dacă acceptă acest lucru, deşi totul era gândit astfel încât să fie circuite separate faţă de alte activităţi din şcoli, pentru a nu pune în pericol celelalte persoane prezente. Aşadar, încă de la început am avut piedici.”, a spus primarul general, Gabriela Firea

Primăria Capitalei aminteşte că a identificat posibilitatea de a amenaja pentru testare spaţiul de la Arena Naţională, „un spaţiu foarte generos şi a informat Ministerul Sănătăţii şi DSP”

„Acum două săptămâni, s-a prezentat o echipă DSP în vederea avizării, echipă ce avea inclusiv medici epidemiologi şi care s-a declarat foarte mulţumită, afirmând că urmează să elibereze avizul temporar”, conform PMB.

De aceea, Gabriela Firea spune că va sesiza parchetul.

„Acest aviz nu a mai venit, deşi ASSMB a sunat la DSP Bucureşti în fiecare dimineaţă, timp de două săptămâni. Brusc, ieri, această instituţie condusă de fina Ministrului Educatiei din partea PNL, Monica Anisie, şi-a amintit de noi şi a venit o altă echipă a DSP pentru a ne anunţa că trebuie să încetăm activitatea, ne-au zis că de la Ministerul Sănătăţii li s-a spus că ar exista un Ordin de Ministru. În loc de acuzaţii absolut nefondate şi calomnioase, ar fi fost constructiv ca Ministrul Sănătăţii să-şi facă treaba şi să emită norme pentru testările Covid. În prezent, fiecare oraş face cum consideră, preia din practia internaţională şi aplică local în funcţie de ce spaţii deţine, în lipsa unor reglementări naţionale unitare. Acestea sunt motivele pentru care vom depune plângere penală împotriva conducerii DSP şi a Ministerului Sănătăţii, pentru abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor. Îi asigur pe bucureşteni că testările continuă, îl vom anunţa pe fiecare dintre cei înscrişi la ce unitate medicala va fi programat.”, a spus Gabriela Firea.

Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9005
Diferență: -0,0388
Ieri: 4.9024
Azi: 4.4823
Diferență: 0,4279
Ieri: 4.4632
Azi: 5.4945
Diferență: -0,0382
Ieri: 5.4966
Azi: 4.9076
Diferență: 0,102
Ieri: 4.9026