Eveniment

FMI a pus în propriul raport o creştere economică de 1,6%

FMI a pus în propriul raport o creştere economică de...

Autor: Claudia Medrega

18.04.2013, 09:00 717

Fondul Monetar Internaţional (FMI) prognozează acum o creştere economică de 1,6% pentru România, după ce în toamna anului 2012 anticipa un avans al economiei cu 2,5% în 2013.

Conform noului raport World Economic Outlook, economia României va avansa anul viitor cu 2% şi va ajunge doar în 2018 la un ritm de creştere de 3,5%.

Prognoza FMI pentru creşterea PIB din 2013 este similară cu cea avansată de autorităţile române, cifră pe care a fost fundamentat şi bugetul.

FMI nu a actualizat în World Economic Outlook noua cifră privind creşterea economică din 2012, de 0,7%, anunţată de Institutul de Statistică la începutul lunii aprilie, menţinând procentul publicat anterior, de 0,3%.

Fondul a redus şi estimarea de creştere a economiei globale cu 0,2 puncte procentuale, la 3,3%, în timp ce pentru zona euro anticipează o contracţie a PIB de 0,3%. Economiile Italiei, Spaniei şi Franţei, principalii parteneri comerciali ai României, vor fi pe minus în acest an.

Cea mai optimistă prognoză pentru creşterea economică a României a venit de la cea mai mare bancă elveţiană UBS, care anticipează o creştere a PIB de 2,8%. Gigantul american JP Morgan a îmbunătăţit prognoza de creştere economică pentru România de la 1,5% la 1,9%.

Bancherii locali sunt mai pesimişti, majoritatea prognozelor indicând un plus al economiei de 0,5-1,6% în acest an.

Pentru primul trimestru analiştii locali anticipează că economia va rămâne în teritoriul pozitiv, cea mai mare parte a estimărilor indicând un avans de 0,7-1% faţă de T1 2012. În primele luni ale anului au apărut veşti bune de la exporturi, producţia industrială, vânzările cu amănuntul, inflaţie sau deficitul bugetar. Îmbunătăţirea cererii externe s-a observat în creşterea exporturilor şi a producţiei industriale. Şi comerţul cu amănuntul - cel mai important indicator al consumului populaţiei - a adus semnale pozitive în primele luni ale anului.

Însă, în timp ce datele macro sunt încurajatoare, dinspre economia reală semnalele sunt mai puţin optimiste.

FMI anticipează pentru România o inflaţie medie de 4,6% în acest an, un deficit de cont curent de 4,2% din PIB şi un nivel al şomajului de 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO