Eveniment

FMI a vrut să cureţe băncile private cu un AVAB, pe banii ţării

Autor: Razvan Voican, Claudia Medrega

29.03.2012, 00:03 104

FMI a propus României încă din timpul acordului stand-by precedent înfiinţarea unei aşa-numite "bad bank", entitate care să administreze active neperformante acumulate în sistemul bancar.

Adică un nou AVAB, precum cel care la sfârşitul anilor '90 a curăţat fostele Bancorex şi Banca Agricolă pe banii contribuabililor.

De data aceasta autorităţile române au considerat că nu ar fi o abordare eficientă şi au ezitat să folosească fonduri publice pentru a cumpăra active cu probleme şi a ajuta la curăţarea portofoliilor băncilor. BNR a susţinut că prin crearea unei "bad bank" s-ar fi transmis pe piaţă semnale mai rele faţă de problema reală a creditelor neperformante.

Curăţarea portofoliilor bancare ar fi reprezentat un ajutor discutabil pentru sistemul bancar în condiţiile în care rata mare a neperformantelor a fost cauzată nu doar de recesiunea abruptă, ci şi de probleme de gestionare a riscurilor. Susţinătorii ideii afirmă însă că o asemenea acţiune ar fi ajutat la reluarea creditării şi implicit la scurtarea recesiunii. În opinia FMI, ponderea de peste 14% a creditelor neperformante rămâne o sursă de îngrijorare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO