Eveniment

FMI intră în criza Ucrainei: Se discută despre o finanţare de 1,4 miliarde de dolari

FMI intră în criza Ucrainei: Se discută despre o...

Autor: Dorin Oancea

09.03.2022, 08:38 39

Boardul executiv al Fondului Monetar Internaţional este pe cale să aprobe miercuri o finanţare de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, pentru a o ajuta să răspundă invaziei Rusiei, a declarat marţi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, conform Reuters.

Georgieva a declarat la un forum găzduit de Financial Times că această finanţare se adaugă la cele 700 de milioane de dolari acordate Ucrainei de către FMI în decembrie şi la cele 2,7 miliarde de dolari din rezervele de urgenţă pe care le-a primit ca parte a unei alocări din partea FMI în august.

Ea a precizat că personalul FMI este implicat în discuţii zilnice cu autorităţile ucrainene pentru a le ajuta să gestioneze criza economică declanşată de invazia rusă şi să mobilizeze sprijin financiar şi resurse.

Şefa FMI a declarat că războiul a produs un şoc în economia mondială, provocând creşterea preţurilor la energie şi alimente, strămutând milioane de oameni şi erodând încrederea mediului de afaceri.

"S-a întâmplat ceva de neconceput odată cu atacul Rusiei asupra Ucrainei", a spus ea. "Este tragic şi, de asemenea, are consecinţe".

Creditorul global a analizat cea mai bună modalitate de a sprijini unii dintre vecinii imediaţi ai Ucrainei, inclusiv Moldova, care caută ajutor, a spus Georgieva.

Ea a spus că este prea devreme pentru a prezice impactul asupra economiei globale al războiului şi al sancţiunilor radicale pe care Statele Unite şi aliaţii săi le-au impus Rusiei.

Nu era clar cât de mult s-ar putea contracta economia rusă, dar o recesiune era "un rezultat foarte probabil", a spus ea.

Consiliul de administraţie al Băncii Mondiale a aprobat luni un pachet de împrumuturi şi granturi în valoare de 723 de milioane de dolari pentru Ucraina, oferind sprijin bugetar guvernamental de care are nevoie disperată în timp ce ţara se luptă cu o invazie rusă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO