Eveniment

FMI: PIB-ul real nu a revenit la nivelul anterior crizei

FMI: PIB-ul real nu a revenit la nivelul anterior crizei

Autor: Mediafax

29.09.2013, 20:42 364

Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a avizat vineri scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile române şi a aprobat încheierea unui nou acord stand-by cu România, cu o durată de doi ani, în valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.

„Boardul FMI a aprobat un nou acord stand-by cu o durată de 24 de luni şi cu o valoare echivalentă cu 1,75 miliarde de DST (circa 1,98 miliarde de euro sau 170% din cota României la Fond). Autorită­ţi­le au informat FMI că intenţionează să trateze aranjamentul ca pre­ven­tiv, astfel că nu intenţionează să tragă fonduri. Autorităţile române au cerut, de asemenea, sprijin preventiv şi de la Uniunea Europeană, de 2 mi­liar­de de euro“, se arată într-un comunicat al FMI.

În cadrul ultimelor două acorduri cu FMI, România a redus dez­echi­librele fiscale şi de cont curent mari şi a început reforme structurale în mai multe domenii, a afirmat Nemat Shafik, prim-adjunct al direc­torului executiv al FMI.

„Totuşi, PIB real nu a revenit încă la nivelul anterior crizei, eco­no­mia este încă vulnerabilă la şocuri externe, inclusiv fluxurile volatile de ca­pital, în timp ce agenda de reforme rămâne nefinalizată. Noul acord va susţine continuarea politicilor, va asigura un sprijin de rezervă şi va în­curaja reformele care susţin creşterea economică. Va pune, de ase­menea, România pe calea ieşirii din mecanismele de spri­jin ale FMI“, a declarat Shafik. Mediafax

Aplicarea reformelor în transporturi şi energie este importantă pen­tru a îmbunătăţi situaţia mediului de afaceri. Dereglementarea graduală a preţurilor la energie, susţinută de măsuri pentru protejarea consumatorilor vulnerabili, ar trebui continuată, recomandă FMI.

„De asemenea, este binevenit angajamentul auto­rităţilor de a adopta reformele întârziate la com­pa­niile de stat, inclusiv îmbunătăţirea guvernanţei şi creş­terea implicării sectorului privat“, a declarat direc­torul FMI. Mediafax

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.09.2013