Eveniment

Fondurile de investitii indreapta catre Petrom 3 miliarde de euro

08.12.2004, 00:00 16



Managerii unor fonduri de investitii au hotarat sa directioneze fonduri de 3 miliarde de euro catre compania de stat Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din Rusia, in asteptarea eliminarii de catre guvernul rus a barierelor impuse investitiilor straine, scrie Financial Times.



In prezent, doar investitorii interni pot detine actiuni la Gazprom, insa autoritatile de la Moscova au permis dezvoltarea unei "piete gri" care opereaza via Cipru, un paradis fiscal pentru investitorii rusi din exterior.



In luna septembrie a acestui an, Alexei Miller, directorul executiv al Gazprom, a declarat ca asteapta ridicarea interdictiilor impuse investitiilor straine, eliminarea structurii duale existenta acum la Gazprom si crearea unei singure clase de actiuni, pana la sfarsitul anului. Daca aceasta operatiune va avea loc, pretul actiunilor va inregistra un salt spectaculos, datorita investitiilor straine.



Exploatarea structurilor de capital anacronice este una din tehnicile favorite ale fondurilor de investitii, in special intr-un an in care profiturile de pe pietele conventionale au fost slabe. Totusi, usurarea accesului la Gazprom ar putea intarzia, in asteptarea preluarii de catre Gazprom a principalei subsidiare a Yukos, Yuganskneftegas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO