Eveniment

Gabriel Leş, Ministrul Apărării Naţionale: Nici eu nu am cerut toate detaliile în ceea ce priveşte achiziţia celor 4 corvete. Când vom avea raportul de la Departamentul de Armament, vom lua o decizie

Gabriel Leş, Ministrul Apărării Naţionale: Nici eu nu...

Autor: Răzvan Botea

27.11.2018, 15:34 768

Procedura de achiziţie a celor 4 corvete pentru Forţele Navale Române este în faza de auditare din partea Departamentului de Armament, iar în momentul în care se va emite un raport complet, ministerul Apărării Naţionale va lua o decizie în ceea ce priveşte producătorul, a spus Gabriel Leş, Ministrul Apărării Naţionale, în cadrul unui eveniment de inaugurare a celei de-a patra fabrici din România a companiei Elbit Systems.

„În acest moment procedura este în faza de auditare la departamentul pentru armamente, nici eu nu am cerut toate detaliile pe un considerent foarte simplu: Când vor avea un raport pe procedura respectivă o să luăm o decizie. Este o chestiune de 1,6 mld. de euro, nu o putem face aşa, la repezeală”, a spus ministrul.

România are nevoie de retehnologizarea industriei de apărare, în contextul în care, în acest moment, aceasta nu poate deservi nevoile Ministerului Apărării Naţionale. Investiţiile în apărarea naţională au nevoie de acel procent de 2% din PIB pe care şi l-a asumat România prin angajamentul faţă de NATO.

„Imi doresc mult să înzestrăm Armata României cu tot ceea ce este nevoie. Avem asumarea parlamentară şi guvernamentală pentru cei 2% şi în acest moment nevoia este destul de mare. Este important să ajungem la retehnologizarea industriei noastre de apărare. Trebuie să răspundem cerinţelor actuale, discutăm de ameninţări de foarte multe tipuri”, a mai spus Leş.

Legat de conflictul actual din Ucraina, ministrul nu a emis un punct de vedere, acesta punctând faptul că Ministerul Afacerilor Externe se va prununţa asupra acestei chestiuni, însă situaţia este una „nu tocmai confortabilă”.

„În legătură cu situaţia din Ucraina, vom avea o analiză şi Ministerul Afecerilor de Externe va veni cu un punct de vedere. Nu vreau să mă pronunţ în acest moment, dar categoric situaţia nu este una tocmai confortabilă, ştim ameninţările Rusiei în zonă şi sperăm ca acest lucru să nu escaladeze”, a mai spus ministrul în cadrul evenimentului.

Elbit Systems, companie internaţională high-tech, care derulează proiecte în domeniul apărării, securităţii dar şi în domeniul civil, a inaugurat astăzi o nouă unitate  în România de producţie şi integrare de sisteme terestre de apărare. Compania are în prezent 500 de angajaţi în fabricile din România şi prin această nouă unitate, numărul de locuri de muncă create va creşte cu 150. Echipamentele pe care le va produce în noua fabrică sunt destinate şi înzestrării Armatei Române, dar şi exporturilor.

„Noua fabrică este încă un pas prin care strângem legăturile cu România. Este un privilegiu să putem furniza sisteme operaţionale avansate tehnologic forţelor terestre din cadrul armatei române. Suntem mândri că putem extinde activitatea de producţie pe care o avem deja în România şi putem folosi experienţa dobândită la nivel global atât pentru a intensifica transferul de tehnologie către România, cât şi pentru a mări baza de angajaţi şi a creşte potenţialul de export al industriei româneşti de apărare”, a spus Yehuda (Udi) Vered, director general al diviziei de sisteme terestre şi C4i din cadrul Elbit Systems.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO