Eveniment

Gabriela Firea lansează al doilea program de testare în Bucureşti. Acesta va stabili gradul de imunizare a populaţiei şi care a fost răspândirea coronavirusului în Capitală

Gabriela Firea lansează al doilea program de testare în...

Autor: Otilia Serescu, Mediafax

25.05.2020, 17:49 537

Primarul General, Gabriela Firea, a lansat, luni, la Arena Naţională, al doilea program de testare a populaţiei din Bucureşti prin care se va stabili, pe baze ştiintifice, care a fost răspândirea virusului în Capitală şi gradul de imunizare a populaţiei, transmite Primăria Capitalei.

„Primăria Capitalei şi ASSMB, împreună cu primăriile de sector şi cu suportul ştiinţific al Institutului de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş”, au lansat astăzi Programul „SUNT IMUN LA COVID?” – un screening sistematic pentru a investiga seroprevalenţa acestui virus la nivelul Capitalei. Practic, vrem să vedem care este procentajul celor care s-au imunizat şi au anticorpi împotriva noului coronavirus. Este o campanie complementară proiectului „TESTĂM PENTRU BUCUREŞTI” - care a generat un interes uriaş în rândul bucureştenilor, astfel încât, după doar 72 de ore, avem deja înscrişi 9.000 de participanţi. Noul programul vizează testarea pentru anticorpi a 10.500 de persoane, este finanţat de Primăria Capitalei şi de primăriile de sector şi ţine cont de recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).”, a spus Firea.

Persoanele ce vor fi testate în cadrul acestui program, în mod voluntar, sunt locuitori ai Capitalei, selectaţi prin metoda eşantionării într-un număr proporţional cu mărimea sectorului în care locuiesc, arată Municipalitatea.

Persoanele au fost selectate aleator pentru a îndeplini criteriile de vârstă şi sex necesare formării unui eşantion edificator pentru studiul care va fi elaborat, la final, de către Institutul de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş”.

Metoda de eşantionare a fost elaborată de EPIET (Programul European de Training pentru Epidemiologie Intervenţională) în colaborare cu primăriile de sector din Capitală.

„Cei aproximativ 10.500 de voluntari incluşi în program sunt împărţiţi pe sectoare, în funcţie de mărimea acestora, astfel: cei mai mulţi vor fi din Sectorul 3 - circa 2.500, iar cei mai puţini din Sectorul 1 - circa 1.200. Fiecare persoană din eşantion va primi o scrisoare în care este detaliat proiectul şi este invitat să participe ca voluntar, fiind cerut, astfel, acordul său prealabil de participare”, arată sursa citată.

Cei anunţaţi se pot înscrie online, pe www.assmb.ro, la secţiunea „Sunt Imun la Covid?”, în vederea completării chestionarului de studiu.

După înscriere, participanţii vor fi contactaţi de personalul medical din reţeaua şcolară a PMB şi vor fi programaţi pentru testare pe baza unui număr de înregistrare alocat fiecărui participant la testare.

Aşadar, sunt incluse în program persoanele care răspund scrisorii de invitaţie şi care îşi exprimă acordul informat de participare la studiu.

„Testarea propriu-zisă începe la sfârşitul acestei săptămâni sau la începutul celei următoare şi se va derula în spaţii special amenajate la Arena Naţională. Estimăm un număr aproximativ de 1.500 de testări pe zi, aşadar testarea tuturor voluntarilor durează undeva la 1 săptămână. Fiind o testare voluntară pentru identificarea anticorpilor împotriva virusului SARS-Cov-2, este utilizată metoda de testare prin teste rapide pentru identificarea anticorpilor IgM şi IgG”, arată sursa menţionată.

Spaţiul de la Arena Naţională este împărţit pe şase secţiuni, corespunzătore celor şase sectoare, fiecare având câte cinci puncte de testare care vor funcţiona în două ture, zilnic între orele 8:00 – 20:00, de luni până duminică. Procesul de testare este sigur, adaptat rigorilor sanitare din această perioadă - temperatura va fi verificată cu termometru non-contact şi se va purta mască de protecţie. Un medic va recolta o picătură de sânge din deget, după o dezinfectare prealabilă, cu un ac steril de unică folosinţă, printr-o metodă similară celei de verificare a glicemiei la pacienţii diabetici. Pe locul înţepăturii se va aplica un plasture steril, potrivit sursei menţionate.

„După 15 minute de la recoltarea sângelui, medicul va comunica rezultatul testării şi beneficiarul testului va primi o adeverinţă scrisă şi semnată. În cazul în care rezultatul este pozitiv, înseamnă că persoana a avut infecţia cu SARS-Cov-2 şi a dobândit imunitate. La finalul fiecărei zile de testare vor fi luate măsuri de igienizare. Vor exista permanent 30 de operatori în Call Center, câte unul pentru fiecare punct de testare, pentru a nu exista suprapuneri. La finalul fiecărei ture se va comunica în Call Center lista persoanelor care nu s-au prezentat, în vederea reprogramării. Rezultatele testării vor fi incluse în studiul ce va fi elaborat de specialiştii Institutului de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş” şi pot ajuta la fundamentarea unor măsuri viitoare care privesc populaţia”, adaugă PMB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO