Eveniment

Gala Avocaţilor: ZF a premiat casele de avocatură prezente în cele mai mari tranzacţii

Gala Avocaţilor

Autor: Cristi Moga

31.05.2012, 00:04 1481

Ziarul Financiar a acordat marţi-seară în cadrul Galei Avocaţilor 16 premii pentru casele de avocatură implicate în cele mai mari tranzacţii ale anului 2011, cu ocazia lansării celei de-a patra ediţii a Anuarului caselor de avocatură.

Aproximativ 150 de avocaţi şi jurişti au participat la evenimentul Gala Avo­caţilor, unde 13 firme de avocatură au fost pre­miate pentru implicarea în cele mai mari tranzacţii din nouă domenii, de la energie şi imobiliare la cea mai mare finanţare acordată sau premiul pentru avocatul antreprenorului român care a realizat cel mai important exit.

Câte două premii au câştigat avocaţii firmelor D&B David şi Baias, Popovici Niţu & Asociaţii şi Ţuca Zbârcea & Asociaţii, în timp ce firmele Clifford Chance Badea, DLA Piper, Peli Filip, Salans, Schoenherr şi Asociaţii, RTPR Allen & Overy, Vernon David, Miculiţi Chiper Shollenbarger Angelo şi White & Case au primit câte un premiu.

Premiile au fost acordate de jurişti ai celor mai mari companii şi bănci din România, precum Vodafone, Romte­lecom, Enel, OMV Petrom, ING, Raif­feisen Bank, BCR sau Coca-Cola.

"Trebuie să res­pectăm antreprenorii români, puţini câţi mai sunt. Mi-aş dori să ajungeţi să premiaţi un antreprenor român care achiziţionează la o valoare mare o firmă din altă ţară, să avem şi noi campioni regionali. Deocamdată nu suntem acolo", a declarat în cadrul galei Sorin David, partenerul coordonator al firmei D&B David şi Baias, care pentru asistarea familiei Vonica la vânzarea clinicilor de dializă Polisano către Diaverum a primit premiul "Avocatul Antre­prenorului Român".

Firma condusă de Sorin David a pri­mit şi un al doilea premiu, pentru cea mai mare tranzacţie din retail, considerată a fi afacerea prin care Asesoft a preluat un pachet de 30% din eMag.

"Această tranzacţie putea fi încadrată la retail, la antreprenor român sau la IT&C. A fost o tranzacţie la care clienţii au negociat între ei - erau în ring şi noi eram pe margine şi îi sfătuiam. Nu a fost ca la alte tranzacţii în care toată lumea este în ring şi se păruie", a mai spus Sorin David, a cărui firmă l-a asistat pe Bogdan Vlad la vânzarea participaţiei sale de 13,3% din eMag.

Lucian Bondoc, partener în cadrul firmei White & Case, avocaţii Asesoft în această tranzacţie, spune că spre deosebire de anul trecut, "la cum se prezintă lucrurile anul acesta, vor fi tranzacţii mai importante în retail".

Tranzacţii mai multe au fost anul trecut în zona băncilor şi firmelor de asigurări, unde ZF a premiat trei case de avocatură - Ţuca Zbârcea & Asociaţii, Popovici Niţu & Asociaţii şi Schoenherr şi Asociaţii - pentru implicarea în afacerea prin care Erste Bank a preluat 24% din acţiunile BCR de la patru SIF-uri.

"A fost o provocare să negociem în paralel cu cinci SIF-uri şi să încercăm să ajungem cu toţii la un numitor comun. Şi, din fericire, tranzacţia s-a încheiat înainte de Crăciun", a declarat Silvana Ivan, partener în cadrul firmei Ţuca Zbârcea & Asociaţii, avocaţii Erste în acest deal.

Firma condusă de Florentin Ţuca şi Gabriel Zbârcea a primit un premiu şi pentru asistarea CEZ la achiziţia a patru microhidrocentrale de la grupul TMK, considerată cea mai mare tranzacţie din domeniul energiei în 2011.

"A fost o tranzacţie destul de dificilă. Nu cred că s-a mai vândut în România vreo hidrocentrală deţinută de o societate privată. În plus, a fost şi o tranzacţie semnată de Crăciun", a consemnat şi Daniela David, partener în cadrul firmei Vernon David & Asociaţii, care a asistat TMK la această tranzacţie.

Negocierea şi semnarea unor tranzacţii în perioada sărbătorilor a devenit de-a lungul timpului o activitate destul de obişnuită pentru avocaţii de business - la fel s-a întâmplat şi cu cea mai mare tranzacţie din domeniul Agro şi FMCG - preluarea combinatului chimic Azomureş de către grupul elveţian Ameropa.

"A fost o tranzacţie care a presupus un efort ieşit din comun din toate punctele de vedere, care s-a întins pe 5-7 luni, într-o perioadă în care colegii ar fi trebuit să fie în vacanţă, de sărbători", a declarat Bogdan Stoica, partener al firmei Popovici Niţu & Asociaţii, avocaţii Ameropa la achiziţia Azomureş.

De partea cealaltă, foştii proprietari ai Azomureş au fost reprezentaţi de avocaţii firmei Miculiţi Chiper Shollenbarger şi Asociaţii.

În materie de finanţare, cea mai mare companie din România, OMV Petrom, a obţinut anul trecut şi cel mai mare credit - 930 de milioane de euro de la un consorţiu de 14 bănci.

"A fost un proiect scurt şi intens. Pentru Petrom nu cred că va fi vreodată greu să se finanţeze", a spus Monica Georgiadis, counsel în cadrul firmei DLA Piper, avocaţii Petrom la obţinerea acestei finanţări.

"Este vorba despre un business atractiv, care a atras bănci şi din Japonia. O afacere atractivă, care avea nevoie de bani să crească", a punctat şi Alexandru Bîrsan, partener al firmei PeliFilip, care a asistat Raiffeisen Bank şi BNP Paribas în calitate de aranjori principali ai sin­dicatului de bănci care a finanţat Petrom.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO