Eveniment

Germanii de la Geiger reabilitează 37 km de drum între judeţele Mureş şi Sibiu pentru 79 mil. lei

Germanii de la Geiger reabilitează 37 km de drum între...

Autor: Laurentiu Cotu

26.06.2020, 00:03 4259

Constructorul Geiger Transilvania, deţinut de acţionari germani, a câştigat un contract de 79,2 mil. lei (peste 16 mil. euro), fără TVA, pentru reabilitarea DJ 106 Agnita-Sighişoara, pe o lungime de 37 km, între judeţele Mureş şi Sibiu. Pentru realizarea acestui proiect, Consiliul Judeţean Mureş şi Consiliul Judeţean Sibiu au câştigat un proiect cu finanţare europeană în valoare totală de 118,6 milioane de lei, din care partea de execuţie a lucrărilor este de 79,2 milioane lei, fără TVA.

„Au trecut mai bine de doi ani de la semnarea contractului de finanţare, dar, din cauza contestaţiilor la procedurile de licitaţie iată că doar acum putem ajunge în punctul în care să se lucreze efectiv la drum. Datorită reabilitării acestui drum vom avea o conexiune rutieră mai bună între judeţul Mureş şi judeţul Sibiu (…)“, a declarat Péter Ferenc, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, într-un comunicat de presă.

Proiectul privind reabilitarea DJ 106 Agnita-Sighişoara cuprinde sistematizarea traseului şi realizarea unei structuri rutiere noi pe o lungime de aproximativ 37 km, construirea a 4 poduri noi, amenajarea drumurilor laterale şi a staţiilor de autobuz. Pe marginea acestui drum este prevăzută şi plantarea a 1.500 de arbori. Liderul parteneriatului pentru realizarea acestui proiect este judeţul Sibiu în parteneriat cu judeţul Mureş, UAT Agnita, UAT Iacobeni, UAT Brădeni, UAT Apold şi UAT Sighişoara.

Constructorul Geiger Transilvania şi-a redus cifra de afaceri în 2019 până la 156 de milioane de lei, o scădere de 11% comparativ cu anul precedent, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe. În acelaşi timp însă, profitul a crescut de aproape 20 de ori, până la 10,3 milioane de euro. Geiger Transilvania a mai angajat 50 de oameni noi în decursul anului trecut şi a ajuns la 325 de angajaţi, arată aceeaşi sursă.

Geiger Transilvania, al cărei cod CAEN indică activităţi de construcţii de drumuri şi autostrăzi, este deţinută de compania Geiger Group România, potrivit datelor de pe platforma de analiză a companiilor Confidas.ro. Aceasta din urmă este deţinută, la rândul ei, de Geiger GMBH & Co, o firmă germană cu activitate în industria de celuloză şi hârtie.

Compania deţine balastiere proprii, de unde extrage materialele pentru construcţia de străzi şi construcţii la cheie. Betonul şi asfaltul sunt produse în staţiile proprii de asfalt şi de betoane. Compania are puncte de lucru în Târgu-Mureş, Sibiu, Iaşi şi Bucureşti, potrivit informaţiilor de pe site-ul Geiger .Compania realizează lucrări de infrastructură, de dezvoltare a zonelor industriale sau comerciale, construcţii la cheie, reabilitare de clădiri sau tehnologii de mediu.

Printre proiectele menţionate pe site-ul Geiger se află modernizarea unor străzi în Sibiu sau Mureş, construcţia centurii ocolitoare a Sibiului în regim de autostradă, lucrări la aeroportul internaţional din Sibiu, proiectarea şi execuţia lotului Ogra-Iernut din autostrada care va lega Braşov de Oradea. Din rândul proiectelor private face parte un centru logistic de sortare colete pentru compania de transport General Logistics Systems (GLS). Grupul Geiger a intrat pe piaţa locală în anul 1994, potrivit unor date anterioare.

laurenţiu.cotu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO