Eveniment

Greii Europei vor investi peste 9 miliarde de euro in productia de energie

Greii Europei vor investi peste 9 miliarde de euro in productia de energie

Jean Constantinescu, fostul presedinte al ANRE: Aceste investitii sunt vitale pentru sistemul nostru energetic, in conditiile in care mare parte din capacitatea existenta este ineficienta, mai ales pe sectorul termo. Cu exceptia complexurilor energetice, in prezent sunt unitati termo care produc un MWh cu preturi intre 50 si 100 de euro.

01.05.2008, 19:55 18

Marile companii energetice vor investi peste 9 miliarde de euro in capacitati de productie de energie electrica de 7.900 MW pe piata locala, ceea ce va insemna o crestere cu 50% fata de nivelul de 14.714 MW, capacitate instalata de care dispune acum Romania.
Efectul major al acestor investitii care au ca termen de finalizare anul 2015 va fi temperarea cresterii preturilor la energie pentru consumatorul final, precum si o presiune pusa pe producatorii de energie mai putin eficienti care se vor vedea obligati sa faca fata noii concurente prin preturi mai bune.
"Aceste investitii sunt vitale pentru sistemul nostru energetic, in conditiile in care mare parte din capacitatea existenta este ineficienta, mai ales pe sectorul termo. Cu exceptia complexurilor energetice, in prezent sunt unitati termo care produc un MWh cu preturi intre 50 si 100 de euro. O capacitate noua pe gaze ar putea avea un pret de productie de 35-40 de euro pe MWh, iar acest lucru va influenta implicit si dinamica de crestere a preturilor pentru consumatorul final. In ceea ce priveste investitiile pe carbune, acestea sunt mai complicate pentru ca vor interveni costurile cu emisiile de dioxid de carbon si astfel costul de productie ar putea ajunge la 70 de euro pe MWh", spune Jean Constantinescu, fostul presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.
Practic, formarea unor companii integrate prin investitii greenfield in productia de energie electrica este singura sansa pe care o mai au investitorii straini in conditiile in care statul s-a decis sa cumuleze majoritatea activelor importante intr-o companie care va fi sub controlul sau. Totodata, aceste investitii private ar putea aduce liberalizarea propriu-zisa a pietei pentru consumatorul final, tinand cont de faptul ca pana acum niciun consumator casnic nu a ales sa-si schimbe furnizorul de electricitate tocmai din cauza faptului ca nu exista o concurenta in ceea ce priveste pretul de productie.
Cele mai mari proiecte anuntate pana acum vor fi realizate de catre Gaz de France care vrea o centrala de 700-900 MW pe platforma combinatului siderurgic de la Galati. Enel (Italia) va face o centrala cu o capacitate de 700-900 MW la Galati, Electrabel (Franta) a anuntat intentia de a construi o unitate de productie de 1.600 MW, Vimetco (Rusia), actionarul majoritar al Alro, impreuna cu Interagro vor face o unitate de 1.000 MW, E.ON (Germania) impreuna cu Enel intentioneaza sa realizeze o unitate noua de 900 MW la termocentrala de la Braila, iar Petrom va construi o centrala de 860 MW.
La toate aceste investitii se adauga cele doua reactoare ale centralei nucleare de la Cernavoda care vor cumula 1.400 MW si proiectele anuntate de Electrica, intentia firmei fiind de a controla capacitati de 350 MW.
In plus, compania de comert si productie de energie Energy Holding (actionariat elvetian) a declarat ca intentioneaza sa construiasca o centrala de 700 MW, dar care deocamdata este in faza studiului de fezabilitate.

Miliarde de euro pentru mii de MW investitii anuntate

Gaz de France
Capacitate instalata: 700-900 MW
Investitie totala: aprox 900 mil. euro
Locatie: platforma ArcelorMittal Galati

Vimetco-Interagro
Capacitate instalata: 1.000 MW
Investitie totala: 740 mil. euro
Locatie: Turnu Magurele, langa Slatina
Termen finalizare: 2010

Enel
Capacitate instalata: 900 MW
Investitie totala: aprox. 900 mil. euro
Locatie: Galati
Termen de finalizare: 2012

Enel si E.ON
Capacitate instalata: 900 MW
Investitie totala: aproximativ 900 mil. euro
Locatie: Braila

Petrom
Capacitate instalata: 860 MW
Investitie totala: 500 mil. euro
Locatie: Petrobrazi Ploiesti
Termen de finalizare: 2010

Electrabel
Capacitate instalata: 1.600 MW
Investitie totala: 2,4 mld. euro
Locatie: Constanta
Termen de finalizare: 2015

Electrica
Capacitate instalata: 350 MW
Investitie totala: 650 mil. euro
Termen de finalizare: 2012

Nuclearelectrica - reactoarele 3 si 4
Capacitate instalata: 1.400 MW
Investitie totala: 2,3 mld. euro
Locatie: Cernavoda
Termen de finalizare: 2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO